Paris Saint-Germainu deveti naslov prvaka Francuske

Odbor direktora francuskog Udruženja profesionalnih klubova (LFP) prihvatio je prijedlog nižih tijela te je proglasio Paris Saint-Germain prvakom države. Za klub iz Parizu to je deveti naslov te treći uzastopni. Odluku još mora potvrditi Generalna skupština LFP-a koja se treba sastati početkom svibnja, no to se smatra rutinskim postupkom.

“Generalno smo bili spremni dovršiti sezonu kao što se planira u Španjolskoj ili Njemačkoj, ali odluku državnih vlasti moramo poštovati.”– rekao je predsjednik LFP-a Didier Quillot.

Kao kriterij za konačnu ljestvica nakon nepotpunog 28. kola je uzet u obzir koliko su klubovi imali u prosjeku osvojenih bodova u ukupno odigranom broju utakmica. U odnosu na stanje u trenutku prekida natjecanja došlo je do dvije promjene pa je tako Nice ispred Reimsa na petom mjestu, a Strasbourg je umjesto Angersa završio na desetom mjestu ljestvice.

Odbor je također prihvatio odabir klubova koji će iduće sezone predstavljati Francusku u europskim natjecanjima. Osim PSG u Ligu prvaka se direktno prvi put nakon sezone 2013./14. plasirao Marseille našeg Duje Ćalete-Cara. Rennes će pak prvi put u povijesti dobiti priliku igrati kvalifikacije Lige prvaka.

U grupnu fazu Europske ligu plasman je izborio Lille za kojeg nastupa Domagoj Bradarić. Tko će im se pridružiti još je neizvjesno jer nije pala odluka što će biti s finalima nacionalnog i liga kupa gdje se sastaju PSG – Saint-Etienne i PSG – Lyon. Ukoliko PSG dobije oba finala ili ona budu otkazana u EL će Nice i Reims.

Toulouse našeg Lovre Kalinića i Amiens sele u drugu ligu, a u prvi rang natjecanja ulaze Lorient i Lens. Ispadanjem nakon 17 godina ne miri se predsjednik Toulousea Olivier Sedran koji je ovu odluku nazvao nepravednom najavivši i poduzimanje pravnih koraka kako bi je pokušao osporiti.

Ostala je još nepoznanica hoće li se Ligue 2 za iduću sezonu širiti na 22 klubova čime od ispadanja bili spašeni Orleans i Le Mans dok su promociju iz treće lige izborili Pau i Dunkerque.

Odbor je također odredio cilj da sezona 2020./2021., ukoliko to okolnosti dopuste, najkasnije započne 22./23. kolovoza. Točan datum će biti usuglašen nakon konzultacija s državnim vlastima i TV kućama.

Ljestvica:

Komentiraj