Papa osuđuje “barbarsko oživljavanje” antisemitizma

Papa Franjo je u ponedjeljak osudio “barbarsko oživljavanje antisemitizma” diljem svijeta i doveo ga u vezu s porastom populizma.

Sljedećeg tjedna se obilježava 75. obljetnica oslobođenja logora smrti u Auschwitzu koja bi trebala poslužiti kao podsjetnik da ne postanemo ravnodušni, rekao je papa Franjo izaslanstvu Centra Simon Wiesenthal.

“Zabrinjavajuće je što se u mnogim dijelovima svijeta vidi porast sebičnosti i ravnodušnosti, nedostatak brige za druge i stajalište da je ‘sve dobro dok je meni dobro’, a kada stvari pođu nizbrdo, prevladaju bijes i zloba”, rekao je Franjo.

“To je plodno tlo za frakcionizam i populizam koji nas okružuju, gdje brzo izvire mržnja i gdje je ona posijana. I nedavno smo svjedočili barbarskom porastu slučajeva antisemitizma”, rekao je, ali nije izrijekom naveo zemlje ni populističke pokrete.

Globalno istraživanje Antidifamacijske lige u studenome zaključilo je da su antisemitska stajališta u porastu u brojnim dijelovima svijeta i značajno u istočnoj i središnjoj Europi, kao i da visoki postotak osoba u istočnoj i središnjoj Europi drži da Židovi previše pričaju o holokaustu.

Komentiraj