EPA/OSSERVATORE ROMANO

Papa Franjo osudio “genocid” nad Armencima

Papa Franjo u petak je, na početku posjeta Armeniji, masovna ubojstva Armenaca u Osmanskom carstvu tijekom Prvog svjetskog rata ponovno nazvao genocidom.

Papa se nije potpuno držao pripremljenog teksta u armenskoj katedrali Ečmiadzinu, gdje je odajući počast deklaraciji koju su 2001. potpisali tadašnji Papa Ivan Pavao II. i poglavar Armenske apostolske Crkve Karekin II., upotrijebio riječ “genocid” da bi opisao masovna ubojstva Armenaca 1915., izraz koji je razgnjevio Turke kada ga je izgovorio prije godinu dana.

Obraćajući se armenskom predsjedniku i članovima diplomatskog zbora Franjo je upotrijebio armenski izraz “Metz Yeghern” (Veliko zlo), a potom ranije pripremljenom tekstu dodao riječ “genocid” aludirajući na, kako je kazao “prvu u nizu katastrofa koje su obilježile prošlo stoljeće”.

“Nažalost, ta tragedija, taj genocid, bio je prvi u nizu strašnih katastrofa koje su obilježile prošlo stoljeće, a omogućili su ga potpuno iskrivljeni rasni, ideološki i vjerski ciljevi koji su pomračili umove mučitelja do te mjere da su planirali istrebljenje čitavih naroda”, rekao je Franjo.

Zasad nema reakcije Turske, koja je prošle godine nakon što je Papa izgovorio riječ genocid odmah pozvala svojeg veleposlanika u Vatikanu na razgovor. Veleposlanik se na dužnost u Vatikan nije vratio deset mjeseci.

Po dolasku u Armeniju Franjo je najprije s katolikosom Karekinom II. molio u armenskoj katedrali. I Očenaš je otpjevan na armenskom, a potom je Papa blagoslovio prisutne.

Katedralni zbor po Papinu ulasku u katedralu intonirao je himnu “Hrašapar” (Čudesno) posvećenu utemeljitelju Armenske apostolske Crkve svetome Grguru.

Jedna od “značajnijh faza ekumenskog angažmana” između Armenske apostolske Crkve i Katoličke crkve je “zajednička deklaracija Njegove svetosti Ivana Pavla II. i Vaše Svetosti, potpisana ovdje u svetom Ečmiadzinu”, rekao je Papa, odajući počast “zemlji u kojoj je vjera u Krista bila temeljni dio identiteta, dar od velikog značaja, primljen sa zahvalnošću i čuvan uz velike napore, čak i po cijenu ljudskog života”.

Papine se riječi u Armeniji s nestrpljenjem očekuju u susjednoj Turskoj koja za veliki pokolj počinjen nad Armencima u vrijeme Osmanskog Carstva 1915. i 1916. odbija upotrijebiti riječ “genocid”.

Komentiraj