PANTOVČAK “Predsjednica nije rekla da su hrvatski muslimani u strahu”

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ured Predsjednice komentirao je u srijedu eakciju zagrebačkog muftije Aziza Hasanovića, koji je kazao kako su ga neugodno iznenadile izjave predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u intervjuu za austrijski list Kleine Zeitung.

Prema pisanju Kleine Zeitunga, Grabar Kitarović je kazala kako muslimani u Hrvatskoj žive u strahu. Iz Ureda Predsjednice poručuju kako Predsjednica u intervjuu ni u kojem trenu nije iznijela tezu da su ‘hrvatski muslimani u strahu za vlastitu uklopljenost u društvu’.

Priopćenje iz ureda Predsjednice u nastavku Vam prenosimo u cijelosti:

“Stav Predsjednice o Islamskoj zajednici u Republici Hrvatskoj dobro je poznat i višekratno ponovljen – Islamska zajednica u potpunosti je uključena u društvo.

Upravo Predsjednica često navodi kako je hrvatsko iskustvo istinskog zajedničkog života pripadnika svih vjeroispovijesti primjer kako je moguće uspostaviti istinski međuvjerski dijalog, pri čemu često ističe važnu ulogu Islamske zajednice u Hrvatskoj i svakog pojedinca osobno, kao i doprinos sugrađana islamske vjere u Domovinskom ratu. Stav Predsjednice Republike u potpunosti je sukladan s priopćenjem muftije dr. Aziza ef. Hasanovića objavljenim danas, 12. rujna 2018.

S muftijom, predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, predsjednica Grabar-Kitarović održava redoviti dijalog s obzirom na njegov ugled u Hrvatskoj i međunarodno prepoznatu ulogu u poticanju međuvjerskog dijaloga.

Napominjemo da je u navedenom intervjuu Predsjednica izrazila uvjerenje da je muslimanska zajednica u Hrvatskoj u potpunosti dijelom hrvatskog društva i ni u kojem trenu nije iznijela tezu da su „hrvatski muslimani u strahu za vlastitu uklopljenost u društvu“.

Nažalost prilikom novinarskog kraćenja odgovora izostao je ključni dio rečenice gdje se Predsjednica referira na apele iz Velike Kladuše, koji izražavaju bojazan o ugrozi stabilnosti tamošnje zajednice”, navodi se.

Komentiraj