‘Pag na meniju’ od zaborava čuva autohtona otočka jela

Autor:

18.09.2023., Pag - Konoba Bile u gradu Pagu. 

Photo Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/NFOTO

Grad Pag iza svoje kamene vanjštine skriva pravu riznicu blaga, a paška janjetina, paška sol i paški sir, koji nose oznaku izvornosti, postali su svjetski poznati gastronomski brendovi, dok je paška čipka uvrštena na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine

Pag na meniju, oznaka je posebnog standarda tradicionalne kuhinje otoka Paga koja krasi jedanaest ugostiteljskih objekata, od čega šest u samom gradu Pagu. Ovaj gastro projekt pokrenula je Srednja škola Bartula Kašića i provodi ga u suradnji sa svim otočkim turističkim zajednicama i udruženjima obrtnika. A što je prethodilo ovom projektu? Učenici i nastavnici od 2007. sakupljaju stare recepte svojih nana, uporno i strpljivo istražuju i prezentiraju gastronomsku tradiciju svog otoka i tako od zaborava čuvaju stara otočka jela. Rezultat tog rada je manifestacija “Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku” koja se u gradu Pagu održava u svibnju, a pod istim imenom Škola je objavila i knjižicu recepata jedinstvenih okusa otoka Paga, koja je doživjela već treće izdanje i prevedena je na nekoliko stranih jezika.

 

Logičan slijed bio je projekt dodjele oznake “Pag na meniju” ugostiteljskim objektima koji gaje ljubav prema autohtonoj paškoj kuhinji. Do te oznake nije lako doći, o njoj odlučuje Povjerenstvo na temelju tradicionalnih jela koja pojedini ugostiteljski objekt ima u svojoj ponudi. “Konoba Bile, u kojoj se nalazimo, ima oznaku “Pag na meniju” i svaki gost koji dođe zna da se ovdje kuhaju i poslužuju naša autohtona jela. Turistička zajednica Grada Paga je napravila i korak dalje, pokrenuli smo i trodnevnu manifestaciju “Pag na meniju” koja se održava početkom svibnja”, kazala je direktorica Turističke zajednice Grada Paga Vesna Karavanić. Grad Pag ime veliki broj oznaka izvornosti, za pašku janjetinu, pašku sol i paški sir, dok je paška čipka uvrštena na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine.

 

“Rijetko koji otok ima toliko brandova, toliko posebnih proizvoda koji ga razlikuju od mnogih drugih mjesta u svijetu. Tu ćete vidjeti jedinstvenu pašku čipku, pašku narodnu nošnju koja je jedna od najljepših u Hrvatskoj ili doživjeti naš ljetni i zimski karneval. U gradu se održava i Međunarodni festival čipke, a od ove godine i Misec paške soli. Grad Pag ima brojne kulturne i sakralne objekte – crkvu Marijina Uznesenja na glavnom gradskom trgu koju su gradili majstori iz škole Jurja Dalmatinca, crkvu Sv. Jurja ili crkvu Sv. Frane. Kad iz daljine vidite Pag, tako surov i kamen, pomislite kako je ovdje uopće moguće preživjeti. No kad prođete most, taj suri kamenjar svakim se kilometrom otvara kao biserna školjka, a grad Pag je biser u toj školjci. U njemu se mogu naći mnoga blaga koja naši posjetitelji rado otkrivaju”, istaknula je Vesna Karavanić.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.