Pabla Iglesiasa na čelu španjolske stranke Podemos naslijedile dvije žene

Na mjesto dosadašnjeg vođe Podemosa, Pabla Iglesiasa, članovi stranke u nedjelju su imenovali Ione Belarru koja će biti na čelu španjolske radikalne lijeve formacije, a vodit će je zajedno s Yolandom Díaz, budućom kandidatkinjom stranke na nacionalnim izborima.

Ione Belarra je 33-godišnja španjolska ministrica socijalne politike čije je imenovanje bilo neupitno, premda je imala dvoje protukandidata.

Članovi stranke Podemos, mlađeg partnera vladajuće koalicije uz socijaliste Pedra Sancheza, izabrali su je za glavnu tajnicu stranke s 89 posto glasova, pošto je Iglesias odstupio 4. svibnja kada ga je na regionalnim izborima u Madridu žestoko porazila desnica.

Belarra je jedna od bliskih Iglesiasovih suradnica. Od njega je preuzela dužnost ministrice socijalne politike kad se on kandidirao na regionalnim izborima u Madridu.

Iglesias nije prisustvovao kongresu kako bi pokazao da više neće imati nikakav utjecaj na Podemos, premda mu je Belarra bliska suradnica.

“Podemos mora napredovati i nastaviti raditi na stvaranju novoga društvenog napretka”, rekla je Belarra nakon potvrđenog imenovanja.

Dosadašnja ministrica rada Yolanda Diaz (50) će, uz blagoslov Pabla Iglesiasa biti zadužena da vodi Podemos i njegove saveznike kako kandidatkinja za premijerku na nacionalnim izborima koji bi se trebali održati najkasnije u siječnju 2024.

Ione Belarra je u prošlosti radila za Crveni križ i španjolsko Povjerenstvo za pomoć izbjeglicama (CEAR), a Diaz je bivša odvjetnica i aktivistica.

Komentiraj