Ove jeseni deset kazališnih premijera Mire Gavrana

Sanjin Strukic/PIXSELL

Tri domaće i devet inozemnih kazališnih premijera hrvatskoga književnika i dramatičara Mire Gavrana bit će izvedene ove jeseni, a prva na rasporedu je premijera drame “Shakespeare i Elizabeta” 21. rujna u Slovačkom Gradskom kazalištu Trenčin iz Trenčina, nakon koje slijede premijere Austriji, Češkoj, Rusiji, Bugarskoj, Srbiji, Albaniji i Mađarskoj, priopćeno je u nedjelju iz Teatra Gavran.

“Iznimno sam sretan što moje tekstove premijerno izvode brojna kazališta diljem Europe i što u njima nastupaju neki od ponajboljih glumaca u tim zemljama. Primjećujem da pored iskusnih i dokazanih redatelja s kojima sam surađivao, u zadnje vrijeme sve češće moje tekstove režiraju mlade redateljice i redatelji, što me uvjerava da ti tekstovi imaju pored dobre sadašnjosti i dobru budućnost”, rekao je tim povodom Miro Gavran.

Dodao je kako ga posebno veseli  što nakon dužeg vremena ima premijeru u Beču, 26. rujna, a riječ je o izvedbi komedije “Zabranjeno smijanje” u Austrijskom teatarskom forumu. Slijede i premijere drame “Pivo” u Češkom Teatru Školka u gradu Mostu, premijera komedije “Traži se novi suprug” u Kazalištu Komedija u Moskvi i u Dramskom kazalištu “Konstantin Veličkov” u Pazardjiku u Bugarskoj.

Tu je i premijera drame “Lutka” u izvedbi Teatra Vihor u Beogradu, premijera komedije “Papučari” u Kazalištu “Petro Marko” u Vlori u Albaniji, premijera drame “Čehov je Tolstoju rekao zbogom” u Teatru 199 u Sofiji , te na koncu 21. prosinca premijera “Lutke” u glasovitom Kazalištu Karynthy u Budimpešti.

Ove jeseni Gavran ima i tri premijere u Hrvatskoj: 18. listopada Glumačka družina Histrion izvodi premijeru njegove satire “Tajkuni” u režiji Zorana Mužića, početkom prosinca Hrvatsko narodno kazalište iz Splita izvodi premijeru drame “Paralelni svjetovi” u režiji Gorana Golovka, a 30. prosinca Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba izvodi praizvedbu drame “Svaki tvoj rođendan” koju će režirati  Rene Medvešek.

“Riječ je o tri žanrovski različita teksta koja režiraju tri posve različita redatelja, tako da će i rezultati sigurno biti zanimljivi i raznoliki. Veseli me spoznaja da u zadnje vrijeme za mojim dramama i komedijama sve češće posežu i hrvatska kazališta”, rekao je Miro Gavran, najizvođeniji hrvatskih kazališni pisac.

Djela Mire Gavrana dosad su prevedena na četrdeset jezika, njegovi kazališni tekstovi imali su više od 330 premijera, a vidjelo ih je više od tri milijuna gledatelja diljem svijeta.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]