OTVORENO 63. SPLITSKO LJETO Premijerno izvedena opera “Seviljski brijač” Gioachina Rossinija

HINA/ Mario STRMOTIĆ

Kazališni festival 63. Splitsko ljeto svečano je otvoren u petak navečer na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) Split premijernom izvedbom opere “Seviljski brijač” Gioachina Rossinija pod ravnanjem Ive Lipanovića i u režiji Krešimira Dolenčića, a njegova pokroviteljica predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović istaknula je kako se ta kulturna manifestacija treba i snažnije međunarodno pozicionirati.

Otvarajući Festival predsjednica Grabar Kitarović istaknula je kako su glazbeni i umjetnički potencijali Dalmacije i Splita upisani u antologiju nacionalne umjetnosti.

Splitsko ljeto treba vratiti na razinu smotre nacionalnoga stvaralaštva

Predsjednica smatra kako Splitsko ljeto treba vratiti na razinu smotre nacionalnoga stvaralaštva, ali i snažnije uključiti u međunarodne krugove, te je istaknula da možemo biti ponosni što Split spaja tradiciju i suvremenost.

“Večerašnje gotovo istodobno otvaranje Splitskoga ljeta i Ultre (festivala elektroničke glazbe) svjedoči upravo o raznovrsnosti urbanoga Splita,” rekla je predsjednica.  Sve to, istaknula je, “svjedoči da je Split grad kojemu su bliske percepcije i tradicijskoga i modernoga, i to ne samo u kulturi, što upućuje na potencijal preuzimanja vodstva Splita u razvoju Jadranskoga bazena – pozicije drugoga grada jedne zemlje članice Europske unije (EU), zemlje koja predvodi jednu snažnu europsku političko -gospodarsku inicijativu Triju mora od kojih je jedno upravo ovo Jadransko”.

Predsjednica je naglasila kako smo ponosni na Split zbog njegove mediteranske i hrvatske kulturno-civilizacijske pozicije te da je današnji Split na pravom putu postati, kako se izrazila, “istinska sadržajna sredozemna vrata srednje Europe gradeći i usavršavajući svu potrebnu infrastrukturu suvremene Dalmatinske metropole.” Dodala je kako u tomu želi uspjeh novoizabranom splitskom gradonačelniku Andri Krstulović Opari.

Podsjetila je kako se “osnovna etička pravila provlače kroz zakone naših mediteranskih gradova srednjeg vijeka a temelje se na rimskom pravu” te ocijenila da u upravljanju našim gradovima i državom moramo preuzeti odgovornost na temelju “naslijeđenih moralnih i etičkih vrijednosti.” Pri tomu je, dodala je, Split prije više od sedam stoljeća imao pravilnik normi kao “uređeno civilizacijsko središte kojim se upravljalo prema kodificiranom sustavu javnog i privatnog prava.a privatni interesi bili su podređeni javnome interesu.

“Tako mora biti i danas. Nitko ne zagovara povratak na staro, jer okrenuti smo perspektivi budućnosti, ali ne smijemo zaboraviti bogatstvo koje smo baštinili na svim razinama života,” ustvrdila je Grabar Kitarović.

Splitsko ljeto jedna od kulturnih konstanti koja širi granice slobode

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula kako je Splitsko ljeto jedna od kulturnih konstanti koja širi granice slobode i nadilazi regionalne okvire.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara rekao je kako je Splitsko ljeto izgubilo atribut nacionalnoga festivala u “vrtlogu politikantstva, improvizacija i nerazumijevanja, ali ipak ima najviše dosege kreativnosti”.

“Naše Splitsko ljeto, koje bi trebalo biti dio identiteta našega grada, koje bi se svojim ambijentalnim teatrom, pod otvorenim nebom i na trgovima i ulicama prožimalo s vibrantnim gradom, njegovim temperamentom i karakterom, odavno je to prestao biti, koliko god mi to sebi odbijali priznati,” istaknuo je Krstulović Opara.  Dodao je kako se Split jako promijenio i mijenja, ali je i upitao – jesmo li i mi spremni za promjene?

Krstulović Opara ocijenio je kako je predsjednica Grabar-Kitarović “svojim prvim radnim danom dala novi, intenzivni i postojani ritam u pretvorbi našega društva na bolje,” a ministrica kulture Obuljen Koržinek “relaksirala ozračje u hrvatskom kulturnom i kreativnom ambijentu.”

“U Splitu sve počinje i sve se završava – tako se može sažeti misao koja potvrđuje da je Split, njegovi problemi, izazovi i rješenja te uspjesi, pravi preslik Hrvatske. Imajmo to na umu;” poručio je splitski gradonačelnik Krstulović Opara u na otvaranju 63. Splitskog ljeta.

Tijekom 32 festivalska dana na 63 Splitskom ljetu predviđeno je na 13 lokacija ukupno 45 izvedbi opernih,, dramskih, baletnih i koncertnih naslova, te večeri poezije, likovnih izložbi i promocija knjiga. Osim toga, šest izvedaba predstava ovogodišnjega splitskog ljeta gostovat će u Vrlici, Imotskom, Zagvozdu, Makarskoj, Dućama, Zadru i Šibeniku.

Opere “Seviljski brijač” Gioachina Rossinija izveo je ansambl Opere HNK Split u suradnji s HNK Zagreb. Naslovnu ulogu brijača Figara tumačio je bariton Ljubomir Puškarić, Rosina je bila mezzosopranistica Diana Haller, Almaviva tenor Mark Milhofer, Bartolo bariton Ozren Bilušić, dok je ulogu Basilija tumačio nacionalni operni prvak bas Ivica Čikeš. Uloge Fiorella i Berte povjerene su Mati Akrapu i Antoniji Teskeri, a Zapovjednika straže tumačio je Joško Tranfić. Autorski tim pored dirigenta Lipanovića i redatelja Dolenčića čine scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Ana Savić Gecan, zborovoditeljica Ana Šabašov, Mateja Pučko Petković zadužena je za scenski pokret, a Srđan Barbarić je Oblikovatelj svjetla.

Svečanosti otvaranja 63. Splitskog ljeta i premijeri opere “Seviljski brijač” nazočili su, između ostali, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice Predrag Stipanović te nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić.

Komentiraj