Otvorenje izložbe ‘Exquisite growth’ umjetnice OKO u Francuskom paviljonu

Nacional

Otvorenje izložbe ‘Exquisite growth’ poznate umjetnice zagrebačke, ali i europske urbane kulturne scene OKO održat će se 19. listopada, u Francuskom paviljonu, u 19 sati. Izložba je otvorena do 11. studenog, radnim danom od 16 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Nacional

OKO je u vanjskom prostoru trokuta Studentskog centra sa svojim radovima prisutna već niz godina. Sada ulazi i u središnji prostor Francuskog paviljona za koji priprema sedam objekata u kojima razrađuje ljudski vijek referirajući se na ‘Sedam razdoblja ljudskog života’ Williama Shakespearea. No, kao i kod svih njenih radova, reference ovdje ne prestaju. Imaginarna bića, životinje-ljudi, mitovi, lubanje i riječi pjesama pune karakteristične crteže slojevima značenja koji se odmotavaju uz poznavanje raznorodnih izvora: od klasične literature, preko mitologije do supkulturnih urbanih elemenata.

Francuski paviljon kružna je građevina trostruke podijele prostora koji će se u ovoj instalaciji pretvoriti u šest jasnih cjelina sa središnjom, sedmom, izbočenom, izduženom, krnjom piramidom koja predstavlja završetak. Drveni okviri ispunjeni crtežima dodatno su
slikarski obrađeni što se umjetnički nastavlja na njene dosadašnje radove u kojima grafičkim i slikarskim tehnikama intervenira u prostor. Ovi suvremeni asamblaži, inspirirani klasičnim tekstom, u potpunosti su prilagođeni lokaciji za koju su rađeni te reflektiraju trenutačnu društvenu situaciju kroz osobnu umjetničku intervenciju.

Nacional

OKO je svoje slike, zidne slike i instalacije izlagala u brojnim galerijama i muzejima kao što su Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Victoria & Albert u Londonu te e-flux u New Yorku, a njezin mural dio je kolekcije Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Uz to, bitan dio njezine karijere projekti su u javnom prostoru, a njezin rad utkan je u urbanu uličnu kulturu. Koristeći grafičke tehnike kao što su linorez, bakrorez i crtež, već više od deset godine na ulici izvodi tajne akcije. OKO je sudionica i brojnih uličnih umjetničkih inicijativa.

 

Komentiraj