Otvorena izložba umjetnika iz Rijeke i Århusa

Izložba djela suvremenih vizualnih umjetnika iz Århusa i Rijeke “Ujedinjeni u raznolikosti Rijeka_HR/Århus_DK otvorena je u petak u izložbenom prostoru DeltaLab001, bivšem skladištu Istravina, u sklopu programskog pravca Slatko i slano projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Izložbu čine djela umjetnika Else Ploug Isaksen, Bodila Sohna i Kim Grønborg iz Aarhusa te Petre Mrše, Dalibora Laginje i Igora Eškinje iz Rijeke. Umjetnici su to različitih generacija, koji rade u različitim medijima i karakteriziraju ih različiti registri imaginacije. Ono što ih spaja je pitanje odnosa čovjeka s prirodom i s njegovom okolinom, navedeno je.

Izložba je otvorena u sklopu programskog pravca Slatko i slano projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je da je Århus primjer uspješne realizacije projekta Europske prijestolnice kulture, titule koju je nosio 2017. godine. Ta iskustva su koristila i Rijeci u pripremi projekta, rekao je Obersnel. Istaknuo je da Rijeka tijekom 2020. godine želi propitati i pojam identiteta, ustvrdivši da identitet Rijeke čine ljudi i kultura, koju opet stvaraju ljudi. Riječki identitet vezuje se uz slobodoumnost, otvorenost, pa pomalo i otkačenost, rekao je.

Direktorica Rijeka 2020 Emina Višnić navela je da organizacija izložbe u prostoru DeltaLab 001, bivšem skladištu Istravina, pokazuje jednu od incijativa projekta EPK, da nekorištena ili malo korištena skladišta postaju kulturne točke. Rijeka poziva ljude da dođu, ovdje stalno ili privremeno raditi i živjeti, međusobno se povezujući i razmjenjujući ideje, pri tom se vidjeti kroz oči drugih, rekla je.

Veleposlanik Danske u Hrvatskoj Christian Thorning istaknuo je važnost zauzimanja za zaštitu okoliša, vrijednost vode kao resursa te svjesnosti o klimatskim promjenama.

U organizaciji veleposlanstva Danske, uz ovu izložbu, priređena je i kulinarska radionica izrade kruha od kiselog tijesta koju je vodio danski kuhar Simon Clemens. U četvrtak je održana panel rasprava “Retox: Održivi dizajn lučkih gradova” koja je u fokus stavila Rijeku i danski Aarhus, lučke gradove prijestolnice kulture.

Komentiraj