Izložba “Magija litografije” japanske umjetnice Teruyo Sato, koja je svoj originalan i prepoznatljiv likovni rukopis ostvarila spajajući tradicionalnu japansku umjetnost i zapadnjački utjecaj, otvorena je u srijedu u u Medijateci Francuskog instituta.

“Kada pogledate moje radove, koji su čista ekspresija, ali i izraz onog nevidljivog iz svakodnevnog života, upoznajete i mene kao samozatajnu i tradicionalnu osobu”, rekla je Teruyo Sato na otvorenju izložbe.

Objasnila je kako ju u umjetnosti vodi strast, vatra koja gori u njoj. “Još kao mala djevojčica, kada sam s obitelji sjedila ispred kuće i gledala vatru koju je zapalio moj otac, razmišljala sam o tome kako nam ona daje snagu i kako ljudi moraju biti vatreni u poslu koji rade”, ustvrdila je.

Povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol ocijenila je kako umjetnica nije nadahnuta ženskim likom samo na površnoj razini, već je inspirira njezina dubina, prava, a nekad zatomljena ljudska priroda.

“Njezini likovi, mistične i senzibilne ženske figure izražene su bogatstvom boja i kontrastima. Istočni utjecaj vidljiv je u minimalizmu pokreta i linija, a zapadnjački u bojama i oblikovanju volumena tonskim nijansiranjima”, istaknula je.

Po njezinim riječima, promatrač ne može ostati ravnodušan prema litografijama Teruyo Sato, a emocije i reakcije koje ti osebujni radovi izazivaju potvrđuju Hegelovu tezu da bez strasti ništa veliko nije stvoreno nit se bez nje može stvoriti.

“Kroz ženski lik umjetnica prikazuje ljudsku prirodu i strast, donoseći suvremeni pristup litografiji temeljen na igri sjena, svjetlosti i boja.”, rekla je francuska veleposlanica u Hrvatskoj Corinne Menier.

“Njezin opus kombinira nasljeđe japanske kulture i umjetnosti s povijesti umjetnosti Zapadnog svijeta, koju je usvojila tijekom stipendijskog boravka u Parizu”, dodala je.

Japanski veleposlanik u Hrvatskoj Keiji Takiguchi kaže kako je Sato jedna od najaktivnijih grafičara u Japanu. Svoj je izričaj usavršila u litografiji kao najstarijoj grafičkoj tehnici, a i članica je prestižnog Japan Print Association, organizacije koja okuplja vodeće grafičke umjetnike u Japanu, napomenuo je.

Izložba u Francuskom institutu, čiji je autor Leon Zakrajšek, predsjednik međunarodnog komiteta Japan Print Association za europske projekte, ostaje otvorena do 5. studenog.

Komentiraj