Otkriveno zašto je NBC štitio Harveya Weinsteina i njegovo seksualno nasilništvo

Sljedeći tjedan u prodaji će se naći knjiga Ronana Farrowa „Catch and Kill: Lies, Spies and a Conspiracy to Protect Predators“. Farrow je sin glumice Mie Farrow i redatelja Woodyja Allena koji je u magazinu New Yorker razotkrio filmskog producenta Harveya Weinsteina i njegovo višegodišnje seksualno nasilništvo.  U ovoj knjizi otkriva detalje svoje istrage, a jedan od najzanimljivijih detalja jest kako je i zašto Harvey Weinstein uspio ušutkati tv kuću NBC koja nije željela objaviti detalje o njegovom nasilničkom ponašanju.

Naime, Ronan Farrow bio je novinar NBC-a kada je počeo istraživati Weinsteinov slučaj. Kada je prikupio dovoljno dokaza i predočio ih svojim šefovima, oni su ga odbili. Tvrdili su da u njegovim informacijama nema dovoljno dokaza nakon čega je Farrow otišao u magazin New Yorker. U tom magazinu odmah su prigrlili njegove informacije te je 10. listopada objavljena velika investigativna priča o Weinsteinovim seksualnim eskapadama koja je dovela do pada ovog slavnog producenta.

U svojoj knjizi Farrow otkriva zašto je NBC odlučio zaštititi Weinsteina. Weinstein je, naime, saznao da Farrow kao novinar NBC-a priprema priču o njemu te da je došao do vrlo važnih informacija. On je tada poslao poruku čelnicima NBC-a i rekao im da zna kako je njihov popularni tv voditelj Matt Lauer poznat po nemoralnom ponašanju, te ako NBC objavi priču o Weinsteinu, tada će Weinsten odgovoriti pričom o Laueru, što će uzdrmati tako veliku tv kompaniju.

Weinstein je tada znao ono što će se u javnosti otkriti tek kasnije, a to je da je Lauer, navodno, tijekom zimskih Olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine silovao svoju kolegicu. Nakon Weinsteinove prijetnje, vrh NBC-a odlučio je ne objaviti priču o njemu, o čemu su obavijestili i Farrowa. Weinstein je navodno bio oduševljen načinom na koji je ušutkao NBC te je rekao „Ako mogu natjerati tv mrežu da ubije priču, onda ne bi trebalo biti problema s novinama“.  Novine na koje je mislio bile su New York Times koje su tada također pripremale priču o njemu. U znak zahvalnosti, Weinstein je poslao bocu Grey Goose votke predsjedniku NBC-a Noahu Oppenheimu.

Nakon što je Farrow objavio priču o Weinsteinu u New Yorkeru, NBC je 29. studenoga dao otkaz Mattu Laueru tvrdeći da do tada nisu ništa znali o njegovom seksualnom napasništvu. Farrow u novoj knjizi otkriva tko je bila žrtva Lauerovog silovanja.  To je Brooke Nevils koja je rekla kako ju je Lauer analno silovao, iako se ona cijelo vrijeme opirala. Nakon što je to objavljeno prije nekoliko dana, Lauer je napisao pismo javnosti u kojem tvrdi da to nije istina. Priznaje da je bilo oralnog, vaginalnog i analnog seksa, ali uz obostrani pristanak. Ujedno, i NBC je poslao kružni e-mail svojim djelatnicima gdje stoji kako nije istina ono što je Farrow napisao u svojoj knjizi glede ponašanja tv kuće spram slučaja Weinstein.

Komentiraj