Otkrivamo imena 11 Bad Blue Boysa čije izručenje traži Grčka – neki su već bili osuđivani zbog tučnjava

Autor:

PIXSELL, Nacional

Nacional ekskluzivno donosi dokument grčke policije iz kojeg se vidi kojih točno 11 navijača traže od hrvatskih vlasti temeljem europskog uhidbenog naloga

Nacional je preko grčkih izvora došao do popisa 11 Bad Blue Boysa za kojima je grčka policija raspisala Europske uhidbene naloge i čije izručenje zahtijeva od hrvatskih vlasti. Iako se u medijima do sada spominjala brojka od 10 uhidbenih naloga, visoki izvor upućen u sadržaj dokumenta otkrio je da je zapravo riječ o 11 navijača te da je dokument u posjedu Nacionala autentičan. U tom se dokumentu navode imena Bad Blue Boysa (neka moguće i s tipfelerima u pojedinim prezimenima, op.a.) sljedećim redoslijedom: 1. Mario Bedeković, 2. Marko Sepak, 3. Ivan Pobor, 4. Kristijan Poldurac, 5. Ronaldo Babić, 6. Hrvoje Birjan, 7. Denis Kapidžić, 8. Marijan Matić, 9. Benjamin Sulejmani, 10.Nikola Pehar i 11. Filip Zaper.

Navijač Benjamin Sulejmani, otprije poznat pravosuđu, priveden je u Ždo u Velikoj Gorici. FOTO: PIXSELL

Spomenute Bad Blue Boyse grčka policija sumnjiči zbog udruživanja u zločinačku organizaciju te sudjelovanje u neredima u kojima je smrtno stradao navijač grčkog kluba AEK, a njihova su imena, kako je objavio Jutarnji list, nađena na popisu putnika u Grčku jer su bili registrirani po svoj prilici tijekom zajedničkog prelaska više graničnih prijelaza.

Odvjetnik Benjamina Sulejmanija Hrvoje Lukavac za Jutarnji list izjavio je da će se protiviti izručenju svog klijenta navodeći da je jedino na temelju čega se traži njegovo izručenje to što je njegovo ime nađeno na popisu osoba u vozilu rent-a-cara. Nacional je doznao da je riječ o navijaču koji već ima dosje, da je bio osuđivan zbog nasilja povezanim s utakmicama te je bio kažnjavan uvjetnom kaznom zatvora u trajanju šest mjeseci, zatim kaznom zatvora od osam mjeseci koju je zamijenio radom za opće dobro.

Iako se u medijima spominjalo 10 Bad Blue Boysa koje Grci traže, u dokumentima ih je 11. FOTO: Nacional

Prvi s popisa, Mario Bedeković, također je otprije poznat policiji jer je sudjelovao u poznatom incidentu to jest tučnjavi s navijačima Torcide 2019. godine u kafiću u Zvorničkoj ulici u Zagrebu u jednom kafiću koji su demolirali. Zbog toga je sud za osmericu navijača, među kojima je bio i Bedeković, tražio osam mjeseci zatvorske kazne.

Nacionalovi izvori tvrde da bi nakon mogućeg izručenja spomenutih 11 osoba, grčka policija jedan dio od stotinu navijača koji su trenutno raspoređeni u više grčkih zatvora vjerojatno pustila kući. No, procedura će potrajati neko vrijeme, a upitno je i hoće li biti dovoljno konkretnih dokaza da sud odobri izvršenje uhidbenih naloga. Izvor blizak policiji navodi da spomenuti zahtjev za izručenje temeljem europskog uhidbenog naloga ne znači I da su locirani i identificirani svi sudionici tragičnog obračuna u Ateni, jer je moguće da su među njima bile I neke osobe na koje hrvatska policija nije upozorila svoje grčke kolege, kao i neki od njih nisu evidentirani prilikom ulaska I izlaska iz Grčke.


Bad Blue Boysi odustali od četiri člana Izvršnog odbora, Barišićeva struja pobijedila na Skupštini

Struja predsjednika Mirka Barišića odnijela je apsolutnu pobjedu na u ponedjeljak navečer na dugo očekivanoj skupštini zagrebačkog nogometnog kluba Dinamo iz tri razloga. Prvo jer su predstavnici navijačke skupine Bad Blue Boys pokleknuli i nisu inzistirali na izboru svih svojih kandidata u Izvršni i Nadzorni odbor kluba, potom jer se Damir Zorić i brojni Mamiću bliski članovi Skupštine nisu na sjednici ni pojavili, a zaključno i zato jer su trojica ‘mamićevaca’ prešla u Barišićev tabor – čime je ta struja stekla dovoljno prisutnih članova za održavanje Skupštine.

To je rezime Skupštine na kojoj su za članove Izvršnog odbora izabrani: Mirko Barišić, Većeslav Bergman, Ivica Cvitković, Vladimir Gašparović, Nikola Hanžel, Damir Najmenik, Milivoj Novak, Ante Todorić, Heinz Truskaller, Janko Gogolja i Dragutin Kamenski te Ivan Nauković i Dubravko Skender kao predstavnici navijača. Čime su navijači dobili samo dva predstavnika iako su tražili četvoricu. U Nadzorni odbor izabrani su Ognjen Naglić, Zdravko Kačić i Saša Pavličić-Bekić kao predstavnik navijača. Time je spriječena potencijalna likvidacija kluba, što bi se dogodilo da skupština nije postupila po nalogu sportske inspekcije i izabrala članove Nadzornog i Izvršnog odbora kluba do ožujka iduće godine. Ovakav epilog privremeno može stvoriti privid da je smanjen utjecaj odbjeglog Zdravka Mamića na poslovanje Dinama, iako to suštinski nije tako.

Predsjednik Dinama Mirko Barišić uspio je u Izvršni i Nadzorni odbor postaviti svoje ljude. FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.