OŠTRA REAKCIJA Međunarodne novinarske udruge zatražile hitnu istragu prijetnji Nacionalu

Autor:

EFJ

Jurica Galoic/PIXSELL

Više međunarodnih novinarskih udruženja, među kojima je i Europska federacija novinara (EFJ), reagiralo je na prijetnje koje su u ponedjeljak upućene Nacionalu.

Kao i PEN, i novinarske su udruge od vlasti zatražile hitnu istragu te zaštitu novinara.

‘Ozbiljan udar na slobodu medija’

“Mreža SafeJournalists i partneri iz Media Freedom Partner Resposnea (MFRR) pozivaju nadležne institucije u Hrvatskoj da provedu temeljitu istragu i privedu pravdi počinitelja prijetnje smrću. Ovakvi incidenti predstavljaju ozbiljan udar na slobodu medija i dodatno ugrožavaju sigurnost novinara koji rade u svakodnevno sve težim uvjetima. Potrebno je osigurati da svi novinari mogu obavljati svoj posao bez straha od nasilja i prijetnji te je stoga ključno da nadležne institucije pokažu odlučnost u zaštiti medijskih sloboda“, stoji u priopćenju koje su u petak poslali SafeJournalists i MFRR.

Dodaju i kako vlasti “moraju prestati ciljati na medije jer njihova huškačka retorika potiče pojedince i skupine da prijete novinarima“.

Traže da vlasti porade na sigurnosti novinara

“Pozivamo vlasti da pruže smislenu potporu sigurnosti novinara“, napominje se u priopćenju.

Mreža SafeJournalists obuhvaća novinarska udruženja iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije te Kosova.

U okviru MFRR-a djeluje, među ostalima, EFJ.

IZVIJESTILI I SREDIŠNJICU PEN osudio prijetnje Nacionalu, traže hitnu reakciju vlasti

U priopćenju se podsjeća da je uredništvu Nacionala 20. svibnja upućena prijetnja smrću putem SMS poruke. Nacional je prijetnje prijavio policiji.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.