TKO TEBE KAMENOM, TI NJEGA- RIBOM! Znanstvenici otkrili da omega-3 masne kiseline smanjuju agresivnost

Autor:

Pixabay

Omega-3 masne kiseline koje doprinose mentalnom i fizičkom zdravlju, također ublažavaju agresiju, pokazala je najnovija studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Aggression and Violent Behavior.

Omega-3 masne kiseline nalaze se u brojnim namirnicama, a možemo ih konzumirati i kao dodatak prehrani u kapsulama ribljeg ulja. Znanost je jo jednom dokazala da ono što jedemo utječe na kemiju našeg mozga.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Pennsylvaniji analizirali su rezultate 29 ranijih ispitivanja provedenih na ukupno 3918 sudionika.

U svim tim ispitivanjima pronađen je skroman, ali zamjetan kratkoročni učinak – smanjenje agresije do 28 posto u više različitih varijabli (uključujući dob, spol, medicinsku dijagnozu te duljinu i dozu liječenja).

Tko tebe kamenom, ti njega – ribom!

“Mislimo da je došlo vrijeme za uvođenje suplementacije omega-3 masnim kiselinama kako bi se smanjila agresija, bez obzira radi li se o zajednici, klinici ili sustavu kaznenog pravosuđa”, poručuje neurokriminolog Adrian Raine.

Ispitivanja uključena u studiju, provedena su između 1996. i 2024., a trajala su u prosjeku 16 tjedana. Pokrila su različite demografske skupine, od djece do 16 godina pa do starijih između 50 i 60 godina.

Smanjenje agresije pod utjecajem omega-3 masnih kiselina uključivalo je i reaktivnu agresiju (kao odgovor na provokaciju) i proaktivnu agresiju (unaprijed planirano ponašanje). Prije ove studije nije bilo jasno mogu li omega-3 pomoći kod različitih vrsta agresije.

Iako će biti potrebne veće studije u dužim vremenskim razdobljima kako bi se dodatno utvrdio ovaj učinak omega-3 masnih kiselina, sadašnja saznanja pridonose boljem razumijevanju učinka ribljeg ulja na mozak.

U najmanju ruku, roditelji koji traže rješenje za agresivno dijete, trebali bi znati da uz bilo koji drugi tretman ili terapiju, dobro bi došlo da se na njegovom jelovniku barem dvaput tjedno nađe riba.

“Omega-3 nije čarobni metak koji će u potpunosti riješiti problem nasilja u društvu. Ali može pomoći i treba ga iskoristiti”, kaže Raine.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.