Premoćna pobjeda stranke Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju pozdravljena je unutar Europske pučke stranke (EPP), kojoj pripada Fidesz, a te čestitke naišle su na kritike socijaldemokrata i Zelenih u Europskom parlamentu.

“Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker napisat će pismo premijeru Orbanu i čestitati mu na pobjedi. U utorak će ga nazvati kako bi s njim razgovorao o temama od zajedničkog interesa”, izjavio je Junckerov glasnogovornik Margaritis Schinas.

Orbanu je čestitala i njemačka kancelarka Angela Merkel. I Juncker i Merkel dolaze iz obitelji Europske pučke stranke.

Čestitku je uputio šef zastupničkog kluba EPP-a u Europskom parlamentu Manfred Weber.

“Čestitke Viktoru Orbanu i Fideszu na njihovoj čistoj pobjedi na mađarskim izborima. Veselim se nastavku suradnje s vama u cilju zajedničkih rješenja za naše europske izazove”, napisao je na Twitteru Manfred Weber.

S druge strane, šef socijaldemokratskog kluba u Europskom parlamentu Udo Bullmann, optužio je EPP da je suodgovoran za rezultat mađarskih parlamentarnih izbora.

“EPP je suodgovoran za rezultat glasovanja i brine samo za zadržavanje vlasti, bez obzira na politički program. Činjenica da se nikad nisu ozbiljno pozabavili s Orbanovim krajnje desnim digresijama to pokazuje”, rekao je u priopćenju Bullmann.

Čelnici Zelenih u Europskom parlamentu Philippe Lamberts i Ska Keller vrlo su kritični prema Orbanu i njegovoj politici.

“Točno je da je Orban osigurao većinu. Ali, ne bismo smjeli zaboraviti da je Orbanova vlada uspjela ušutkati oporbene medije, napunile ključne pozicije u službenim institucijama ljudima bliskim njegovoj stranci, vodila agresivnu kampanju koristeći lažne vijesti kada su u pitanju migracije. Istodobno, korupcija postaje sve veća u Mađarskoj. Apsolutna vlast favorizira apsolutnu korupciju”, kažu u zajedničkom priopćenju Labmertsa i Keller.

Komentiraj