Orban uvrijedio BiH muslimane i izazvao lavinu osuda u BiH

“Izazov s BiH je kako u EU integrirati zemlju sa dva milijuna muslimana” – ta izjava mađarskog premijera Viktora Orbana, koju je dao na konferenciji za novinare u utorak u Budimpešti, izazvala je u srijedu lavinu osuda u BiH, a bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nazvao ju je “sramnom i bezobraznom”.

Džaferović smatra da su pravi izazovi za EU radikalne, ksenofobne, rasističke politike čiji se zagovornici javljaju ovih dana te da nema EU ako takve politike budu imale budućnost, javio je N1.

“Nije za EU izazov kako integrirati dva milijuna muslimana, jer smo mi autohton evropski narod koji oduvijek živi ovdje i mi smo Europljani”, kazao je.

Džaferović tvrdi da su Bošnjaci štitili univerzalne civilizacijske vrijednosti i onda kada im je u bilo najteže, u vremenu obrane BiH od agresije.

Smatra da se EU treba graditi na jedinstvu različitosti, na zaštiti individualnih ljudskih sloboda i prava te na Europskoj konvenciji o ljudskim pravima.

“I mi u takvu EU vjerujemo i u takvu EU želimo da idemo, a ne EU koju zagovara Orban i klika koja se jučer javila s tim sramnim porukama”, zaključio je Džaferović, prenosi N1.

Na poziv predsjedatelja Vijeća ministara BiH, Orban bi 25. siječnja trebao doputovati u službeni posjet  Bosni i Hercegovini.

Orban nije za sankcije Dodiku: “Pogrešan stav, pogrešan ton i na obzoru se loše piše”

Komentiraj