Hrvatska
Decoration icon

Sabor

Oporba skupila potpise: Žele Hrvoj Šipek u Saboru, treba im predstaviti izvješće i odgovoriti na brojna pitanja

Autor:

09.05.2023., Zagreb - U Saboru je pocela 55., tematska sjednica Odbora za pravosudje, na kojoj o radu USKOK-a i DORH-a u kontekstu aktualnih dogadjaja i kadrovskih rjesenja govori glavna drzavna odvjetnica Zlata Hrvoj Sipek.
 Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Saborska oporba skupila je potpise kako bi u Sabor dovela glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek da predstavi izvješće o radu za 2022. i odgovori na aktualna pitanja, uz ostalo o neprijavljivanju nikoga na natječaju za ravnatelja USKOK-a, rekao je u petak Arsen Bauk u ime Kluba SDP-a.

„Prikupili smo potpise oporbenih zastupnika kako bi  idućeg tjedan na plenarnu sjednicu došlo izvješće glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoje Šipek za 2022. godinu”, kazao je Bauk u Saboru.

“Razlozi za to su više nego očiti, a ovaj zadnji sa neprijavljivanjem nikoga na natječaj za ravnatelja USKOK-a je samo vrh ledene sante onoga što bismo željeli pitati glavnu državnu odvjetnicu”, dodao je.

Upitan za mišljenje o razlozima zašto se nitko nije javio na natječaj, Bauk kaže da postoji niz razloga o kojima se može špekulirati.

„Jedno je da ne osjećaju da na tom mjestu mogu doći dovoljno do izražaja njihove stručne i druge kvalifikacije, drugo je da osjećaju da bi na tom mjestu bili pod prevelikim pritiskom ne samo iz stručnih nego i drugih krugova”, dodao je.

„Postoji i mogućnost da nitko nije imao tako kvalitetnog vozača koji bi zadovoljio uvjete za to mjesto”, ustvrdio je  Bauk, napomenuvši kako je bivša ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić morala otići zbog nečega što je napravio njezin vozač.

Bauk pretpostavlja da će se raspisati novi natječaj za ravnatelja USKOK-a pri čemu navodi da su uvjeti koje moraju zadovoljiti kandidati propisani zakonom.

„Ako vidite promjenu zakona, onda da”, odgovorio je na novinarski upit hoće li se na novom natječaju spuštati kriteriji.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.