Oporba jednoglasno prihvatila zaključke zajedničke sjednice: “Vlada i Plenković moraju otići!”

U utorak je u Saboru održana zajednička sjednica Kluba zastupnika Socijaldemokrati, Kluba zastupnika SDP-a, Kluba zastupnika Mosta, Kluba zastupnika Domovinskog pokreta, Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka, Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista, Kluba zastupnika Centra i GLAS-a, Kluba zastupnika HSS-a i RF-a, Kluba zastupnika IDS-a, Kluba zastupnika Za pravednu Hrvatsku i Kluba zastupnika Fokusa i nezavisnih zastupnika.

Zaključak zajedničke sjednice bio je da oporba namjerava ostati ujedinjena dok ‘ne potjeraju HDZ u prošlost’. Oporba je jednoglasno usvojila zajedničke zaključke. Radi se o pet zaključaka, u kojima, među ostalim, traže izvješća o prosječnim prodajnim cijenama plina iz 2020. i 2021. te postotke i iznose naplaćenih koncesija za crpljenje nafte i plina.

“Zaključujemo sjednicu uz najavu da se oporbena inicijativa koja je danas započela nastavlja i dalje, da ćemo, unatoč velikim i ozbiljnim razlikama koje među nama postoje, maksimalno respektirati i uvažavati jedni druge i uvažavati inicijative. Nećemo dozvoliti da ni jednog trenutka ova situacija u kojoj je cijela zemlja pređe preko toga da se zaboravi i da ova afera bude samo nešto u nizu. Mi se ovakvim kontinuitetom upravljanja Hrvatskom ne možemo miriti i to je jednoglasni zaključak svih nas”, rekao je Davorko Vidović zaključivši sjednicu.

Na zajedničkoj sjednici usvojeni su sljedeći zaključci:

1. Najoštrije osuđujemo pljačku vrtoglavih iznosa iz INA-e, u kojoj država, a time i građani imaju značajan udio u vlasništvu. Legitimno je postaviti pitanje koliko je još novca nestalo u tom i drugim javnim poduzećima pod kontrolom HDZ-a te na kojim računima  završava novac, koji pripada građanima Republike Hrvatske.

2. Hrvatska u ovom trenutku nema adekvatnu ekonomsku i fiskalnu politiku usmjerenu na  borbu protiv inflacije i njenih posljedica. Posebno izostaje sustavna politika pomoći obiteljima, ranjivim socijalnim skupinama, nezaposlenima, umirovljenicima, obrtnicima, mikro, malim i srednjim poduzetnicima. Ne postoji odgovorna i održiva energetska politika koja bi smanjila ovisnost o uvoznim energentima.

3. Cijenu takve nesuvisle politike i kontinuirane krađe plaćaju građani većim računima za energente i obezvređivanjem njihovog realnog dohotka.

4. Navedeno je politička odgovornost predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i Vlade u cjelini, zbog čega tražimo njihovu ostavku te raspisivanje parlamentarnih izbora, kao i da se osim Uprave INA-e, razriješi i Nadzorni odbor INA-e, zbog odgovornosti za pljačku koja se dogodila. Andrej Plenković nije ni u svom drugom premijerskom mandatu spriječio brojne koruptivne afere, već je naprotiv, omogućio nastavak izvlačenja novca svih građana koje je započelo u HDZ-ovim vladama Ive Sanadera, za što je HDZ kao stranka pravomoćno osuđena. Nadležne državne institucije koje bi se trebale baviti prevencijom, otkrivanjem i procesuiranjem korupcije i kriminaliteta pretvorene su u politički podobne HDZ-ove institucije, koje reagiraju tek nakon upozorenja drugih i često se svode samo na zaštitu osoba bliskih Andreju Plenkoviću i vodstvu HDZ-a.

5. Od Predsjedništva Hrvatskog sabora tražimo da osigura da se do 15. rujna i početka zasjedanja svim zastupnicima u Hrvatskom saboru dostave izvješća o:

  • prosječnim mjesečnim prodajnim cijenama plina i nafte za 2020., 2021. i 2022. godinu,  prosječnim cijenama izvezene nafte i plina po mjesecima s naznakom zemlje u koju se izvozi, prosječnim cijenama kupljene nafte i plina po mjesecima i prosječne cijene uvezenih naftnih derivata sve s naznakom zemlje iz koje uvozimo te posebno postotak i iznos naplaćenih koncesija za eksploataciju nafte i plina za 2020. i 2021. godinu uz metodologiju izračuna,
  • prosječnoj prodajnoj cijeni domaće nafte i plina na temelju koje se obračunava koncesijska naknada, cijenama po kojima se prodaju, kao i o njihovim kupcima,
  • stanju sigurnosti i očekivanim potrebama za energijom iz članka 27. Zakona o energiji.

Komentiraj