Opara: Negiranje doprinosa hrvatskih antifašista nije nam u nacionalnom interesu

S obilježavanja Dana antifašističke borbe u ponedjeljak je u Splitu istaknuto kako su se Hrvati u antifašističkoj borbi našli na strani pobjednika u II. svjetskom ratu, ali u bivšoj Jugoslaviji nisu stekli ravnopravnost, nego je nacionalno pitanje riješeno u Domovinskom ratu.

“Olovno doba po okončanju rata našem ponosnom, ali napaćenom narodu nije donijelo demokraciju, slobodu i ravnopravnost s drugim narodima nove državne zajednice, već staljinističku despociju”, poručio je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Opara je istaknuo kako su nadanja da će jugoslavenska federacija donijeti ravnopravnost bila tek puka tlapnja, a za mnoge veliko razočarenje.

Naglasio je kako u posljednjem činu II. svjetskog rata “ni ljudski ni kršćanski nipošto nisu razumljive niti prihvatljive sistemske brutalne likvidacije, posebno onih nevinih, bez prava i pravde”.

“Zataškavanje likvidacija i zatvaranje očiju pred istinom možda je nekima osiguralo kratkoročni politički probitak, ali dugoročno to je donijelo veliko zlo i puno problema hrvatskom narodu,” kazao je splitski gradonačelnik.

Opara: Negiranje doprinosa hrvatskih antifašista nije u nacionalnom interesu

Dodao je kako je doprinos hrvatskih antifašista omogućio da Hrvatska bude na strani antifašističke, pobjedničke civilizirane koalicije u II. svjetskom ratu. “Negiranje tog doprinosa nije u našem nacionalnom interesu”, ustvrdio je Krstulović Opara.

Visko Haladić, izaslanik splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana, rekao je kako je potrebno graditi hrvatsko društvo “s još više tolerancije, okrenuto budućnosti”.

“Zajedničko Narodnooslobodilačkom ratu, Domovinskom ratu i koronavirusu je kako smo mi složni i jedinstveni u borbi sa svim nedaćama i problemima koji nas kao narod zadese u nekom trenutku”, kazao je Haladić.

Haladić: Nažalost, bavimo se prošlošću umjesto razvojem i budućnošću

No, naglasio je, nažalost je sve nakon toga ispolitizirano – “umjesto da se bavimo razvojem i budućnošću, sve činimo da se bavimo prošlošću, a tada nam u tom debatnom razdoblju mladi i školovani kadrovi odlaze najčešće u Njemačku, a sad najčešće u Irsku i to sa  svojim obiteljima”.

Hrvatska zbog toga, upozorio je, gubi najproduktivnije stanovništvo koje ovu državu može kvalitetno voditi u sigurniju ekonomsku budućnost.

Predstavnik udruge antifašista Juraj Krstulović istaknuo je kako danas iskazujemo pijetet prema svima onima koji su nesebično u borbama  ’41.-’45. položili  svoj život u temelje “tadašnje nam države i u temelje sadašnje samostalne  Republike Hrvatske”.

U povodu Dana antifašističke borbe na splitskom gradskom groblju Lovrincu položeni su vijenci na Spomen kosturnicu pripadnicima NOB-a, na  Groblju branitelja Domovinskog rata te pred Središnjim križem.

Program svečanosti nastavljen je šetnjom limene glazbe ulicama po središtu Splita i Rivom. Kako je najavljeno, večeras će biti upriličen antifašistički mimohod u Splitu u pratnji orkestra Hrvatske ratne mornarice te svečani koncert na  Rivi.

Komentiraj