Omiljeni zagrebački milicajac bio je Meho, preminuo je prije 30 godina

Riječ je policajcu Safetu Mehmedbašiću, kojem su sugrađani od milja tepali “milicajac Meho”. Rodio se 26. rujna 1922. godine.

Glumac Relja Bašić živio je u Zagrebu u samom središtu grada, u kući u kojoj je nekad bila robna kuća Varteks. Sjećao se dobro Mehe.
” Bio je jako omiljen. Radio je u doba nakon Drugog svjetskog rata. Trgom bana Jelačića nekad su slobodno vozili automobili, a on je upravljao prometom prema Harmici “, prisjeća se Relja otpuhujući dim cigarete. Relja se i sjećao kako je Meho jako vodio računa o sigurnosti stanovnika, a većini ljudi koji su živjeli u samom centru znao je prezime, a često i ime. “Ja sam u to doba bio pješak i budući da sam odrastao tek nekoliko kuća dalje, znao me po imenu. Znao bi zaustaviti promet, pa mahnuti mi i podviknuti: ‘Hajde, Relja, kreni!’.”, nastavio je Bašić.

Meho je rijetko pisao kazne, te je bio vrlo ljubazan i otvoren prema ljudima. Stariji Zagrepčani se dobro sjećaju da je nekad bio običaj za Novu godinu darivati i prometnike, pa je Meho uvijek dobivao mnogo darova. Početkom 1970. odlazio je u mirovinu, pa je i tog posljednjeg radnog dana dobio na stotine darova.

Meho je umro 1991. godine.

Komentiraj