Olivera Baljak slavi glumački jubilej: “Živka Popović bila mi je sudbinski predodređena”

 

U petak, 25. rujna, održat će se svečana izvedba drame Branislava Nušića ‘Gospođa ministarka’ te proslava 40. godišnjice umjetničkog rada nacionalne dramske prvakinje Olivere Baljak.

‘Gospođa ministarka’ kultno je djelo srpskog komediografa Branislava Nušića, koja je svoju posljednju premijeru u riječkom HNK imala prije gotovo 60 godina. Priča je to o ženi političara koja mora na brzinu usvojiti obrasce ponašanja i način života ‘visokog društva’, nakon što joj suprug postane ministar u vladi, postala je gotovo sinonim za nagli uspon na društvenoj ljestvici. Također, ime Branislava Nušića postalo je sinonim za smijeh u kazalištu, kao i za nepogrešivo seciranje provincijalnog mentaliteta pomiješano s balkanskim šarmom i bogatstvom jezika kojim opisuje komiku naših života.

“Olivera Baljak oličenje je paradoksa velike glumice: ona je neodoljivo nepodnošljiva i nezaboravno komplicirana”, izjavio je intendant riječkog HNK Marin Blažević i dodao da je riječka nacionalna dramska prvakinja ipak najbolja u onim ulogama kada ulazi u prostor glumačkog rizika, kada prekoračuje sebe i kao osobu i kao glumicu te čini velike iskorake, kao što su primjerice njene uloge posljednjih sezona poput Pape u ‘Michelangelu’ ili Doktorice u ‘Woyzecku’.

“Upravo to je ono što Oliveru čini iznimnom glumicom. Nikada nije pristala na rutinu, nikada nije odustala”, rekao je Blažević i kao trenutak njene karijere koji posebno pamti istaknuo ulogu u ‘Turbofolku’, kada je Olivera Baljak iz glume zakoračila u performans.

PHOTO: Dražen Šokčević

 

“Poslije predstave ‘Prava komedija’ koja je bila uspješan eksperiment jer je otvorila dijalog s riječkom kazališnom publikom nakon koje je postalo jasno da publika treba i klasičnu komediju, na repertoar smo uvrstili ‘Gospođu ministarku’. I glumački je ansambl prvo dobio komad koji su željeli, a potom, predvođeni Oliverom Baljak, i sjajnu kolektivnu energiju”, rekla je ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica.

Dodala he da se nastojalo da unatoč čudnim uvjetima izazvanim pandemijom koronavirusa u kojoj nije bilo lako raditi, ‘Ministarka’ bude onakva kakvu Olivera i zaslužuje. “Budući da je srpanjska premijera iza nas, sa sigurnošću mogu reći da se u tome posve uspjelo jer su i publika i kritika podijelili jednako oduševljenje predstavom i Oliverinom kreacijom”, zaključila je Renata Carola Gatica.

Autorica adaptacije i redateljica predstave ‘Gospođa ministarka’ Tatjana Mandić Rigonat istaknula je da su Živku Popović igrale velike glumice, te ističe da je Olivera Baljak ‘jedna od uistinu velikih glumica’ zbog širine svog talenta i dubinske intuicije koja je vodi kroz zamke svake, pa i ove uloge. Naglasila je da Baljak ima rijedak i neizreciv glumački eros zbog kojeg je u stanju povesti cijeli ansambl, ili pak u jednom se trenu smijati, a već u drugom plakati. To je, ističe, odlika, samo izuzetnih glumica.

PHOTO: Dražen Šokčević

 

U adaptaciji ove komedije, kaže redateljica, naglasak je stavila na ženu kao subjekt i objekt u svojoj sredini, malograđanku koja je sublimacija svih poročnosti onih koji osvajanjem vlasti, makar male, gube razum i kontrolu te izrastaju u opasne figure.

Ulogu Živke Popović prokomentirala je i sama Olivera Baljak. “Imala sam pet godina kada sam prvi put rekla da ću biti glumica, a u tinejdžerskoj dobi sam, na crno-bijelom TV-u, prvi put gledala ‘Gospođu ministarku’. Ne znam tko je tada glumio ni tko režirao, ali tada sam se zaljubila u Živku Popović. Bila je ona za mene nedostižna uloga, sumnjala sam da bih ju mogla igrati, ali često sam mislila na nju, ta me pomisao nije napuštala. U konačnici se dogodilo da mi je bila ponuđena tri puta, a spletom raznih okolnosti tek sam je ovaj, treći put odigrala te tako ispunila svoju davnu mladalačku želju, a njome ću, evo, proslaviti i 40. obljetnicu rada. Čini se da mi je Živka bila sudbinski predodređena”, objasnila je.

PHOTO: Dražen Šokčević

Komentiraj