Okusite komadić gastronomije otoka soli, sira, čipke i kamena

Autor:

Srednja škola Bartula Kašića Pag

S ciljem revitalizacije tradicionalne gastronomije, učenici Srednje škole Bartula Kašića Pag, pokrenuli projekt “Pag na meniju”.

Projekt Srednje škole Bartula Kašića uključuje pripremu i prezentaciju tradicionalnih jela otoka Paga s ciljem njihove revitalizacije i ponovnog uvođenja na otočku gastro scenu

Mjesto radnje: otok Pag, sada već daleke školske godine 2007/08. učenici Srednje škole Bartula Kašića koji se obrazuju za zanimanja konobar i kuhar, odlučuju se za sjajan terenski posao: u svojim mjestima „regrutiraju“ paške mame, tete i none, kako bi pomno zabilježili njihove brižljivo čuvane starinske recepte na autentičnim, izvornim narječjima!

Nakon što su prikupili zavidan broj recepata starinskih jela paških težaka, ribara, čobana, ali i gradskog plemstva, uslijedio je minuciozan rad u školskom ugostiteljskom kabinetu. Uz veliku podršku tadašnje ravnateljice i svojih strukovnih nastavnika, kreću u ostvarenje ambiciozne zamisli – priprema i prezentacija tradicionalnih jela otoka Paga s ciljem njihove revitalizacije i ponovnog uvođenja na otočku gastro scenu. Ono što vrijedni učenici možda ne znaju, je da su upravo utrli put projektu koji će u narednim godinama ne samo uspjeti, već i nadrasti sam sebe!

Gastro knjižica koja govori – svim jezicima. Povratne informacije sretnika koji su imali priliku kušati s mnogo pažnje spravljena starinska jela bile su toliko ohrabrujuće, da se kreativni paški virtuozi s kuhačom odlučuju na sljedeći korak – izdavanje knjižice odabranih recepata sa svih strana otoka, zapisanih paškim, novaljskim, kolanjskim i povljanskim dijalektom! Mislilo se, naravno, i na čitatelje i kuhare van njihovog govornog područja, pa je tako svaki recept „preveden“ i na standardni hrvatski jezik.

Knjižica koja je svjetlo dana ugledala 2014. godine, u lipnju 2019. godine prevedena je i na engleski, talijanski i njemački jezik, a njeno 3. dopunjeno izdanje 2020. godine dobilo je oznaku HOP (Hrvatski otočni proizvod) od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Rečeno – učinjeno: sada svi koji to žele, mogu saznati, a i sami spraviti ono ca, ča, što se nekad kuhalo na njihovom otoku!

Ova mala škola, jedina otočna srednja škola u Zadarskoj županiji je važan dionik i u turizmu otoka Paga jer već 20-ak godina aktivno radi na pripremi i prezentaciji tradicionalnih jela otoka Paga s ciljem njihove revitalizacije i ponovnog uvođenja na gastro scenu otoka Paga, promoviranja naših tradicionalnih jela, podizanja digniteta i važnosti ugostiteljske struke, ali i očuvanja jednog važnog dijela naše baštine i identiteta. Na otoku Pagu je razvijena svijest lokalnog stanovništva i javnih institucija o važnosti autentične gastronomije kao turističkog proizvoda. A svojim aktivnostima Srednja škola Bartula Kašića želi osvijestiti i kako su upravo škole, a posebno one na otocima pune pametnih i vrijednih mladih ljudi u koje zajednica itekako treba ulagati!” – kazala nam je ravnateljica Marija Čemeljić Pećirko.

Standard koji nositelja čini ponosnim i obavezuje. Njihova je ideja za otok soli, sira, čipke i kamena odradila mnogo više od početne inicijative – ujedno je i snažno doprinijela očuvanju jednog dijela baštine, te na jednoj suptilnoj razini, podizanju digniteta i važnosti ugostiteljske struke. Vremenom se ona pretvorila u pravu misiju da se tradicionalna gastronomija otoka Paga implementira u standardnu ponudu renomiranih ugostiteljskih objekata na cijelom otoku, koju su prepoznale i podržale turističke zajednice Grada Paga, Grada Novalje, Općine Kolan i Općine Povljana, kao i udruženja obrtnika Novalja i Pag.

Namjera svih partnera je bila utvrditi poseban standard za ugostiteljske objekte, OPG-ove, (male i obiteljske) hotele, razne kušaonice i sl., na području otoka Paga, koji u svojoj ponudi imaju domaća i autohtona jela i pića, te posebno promovirati one za koje se taj standard utvrdi. Prestižan certifikat izvornosti ponijelo je čak 11 objekata na ovom području, a jednako toliko je apliciralo ovih dana za ovaj vrijedan certifikat, a kako sami nositelji kažu, on ih istovremeno čini ponosnim i obavezuje – pokazatelj je nesporne kvalitete, ali i dužnosti da se visoki standard ispoštuje i održi. Kako bi dodatno promovirala projekt i nositelje certifikata na svom području, TZ Grada Paga od 2019. godine provodi istoimenu manifestaciju početkom svibnja.

Odsad vam za pašku čipku treba licenca: “Odajemo poštovanje čipki i biramo tko će je i na koji način koristiti”

 

Ukoliko ste vješti u kuhinji i poželjeli ste se, čitajući ove retke, okušati u spravljanju tradicijskih paških divota po receptima iz knjižice, to najtoplije pozdravljamo, ali mi bismo ih rado kušali i doživjeli – iz ruku njegovih gostoprimljivih žitelja. Idealna prilika za to su bili nedavno održani Gastro dani Pag na meniju od 1. do 4. svibnja, koji su drugi važan dio ovog projekta.

Na gastro danima restorani paški restorani postali su prepoznatljive hedonističke adrese koje su nam paške specijalitete donijeli po promotivnim cijenama, a doživljaje za nepca sljubio se dodatno s zrnom dalmatinske pisme.

Satkan od brendova. Kad pomislite na sol, sir, čipku i kamen, vjerojatno Vam, baš kao i nama, misli pobjegnu ka ovom uistinu osobitom otoku, koji je doslovno satkan od samih brendova. Činjenica da ih je odlučio staviti u prvi plan i kvalitetno nadograditi ono što je unazad čak 17 godina krenulo kao mudra učenička inicijativa, govori nam samo jedno – na paškom meniju nalazi se, prije svega, jedna svijetla turistička budućnost!

Više: https://pagnameniju.com/

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.