Odsad vam za pašku čipku treba licenca: “Odajemo poštovanje čipki i biramo tko će je i na koji način koristiti”

Paška čipka više se ne može upotrebljavati bez odobrenja Grada Paga. Svi koji je žele komercijalizirati ili njezine motive iskoristiti za suvenire, odjevne i druge predmete, moraju potpisati ugovor o licenci. Grad Pag je, naime, pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo zaštitio pašku čipku.

“Ovim činom mi odajemo poštovanje paškoj čipki i biramo tko će je i na koji način koristiti”, rekla je direktorica Turističke zajednice Grada Paga Vesna Karavanić za HRT.

Za licencu je zainteresirana srednjoškolska udruga “Slani škoj”, čija čipkarska sekcija izrađuje originalne čipke, ali i nakit. “Ovo je jedan projekt koji je u povoju, ali je posebno za Pag i za sve koji imaju ovakve čipke i rukotvorne radove. Recimo Lepoglava. Znači otvaramo jedan put da se ipak to naše kulturno blago koristi na pravi i odgovarajući način”, dodala je Vesna Karavanić.

Novcem od licenci Grad Pag pomagat će udrugama čipkarica i školi paške čipke. Ugovor o licenci jedine ne moraju potpisati čuvarice tradicije paške čipkarice.

Komentiraj