Mladenka je mlađa od 25 godina? Okrug u Kini daje nagradu od 137 dolara

Autor:

Foto: Hassaan Mallik

Okrug u istočnoj Kini nudi parovima “nagradu” od 1000 juana (137 dolara) za vjenčanje ako mladenka ima 25 godina ili manje, što je najnovija mjera za poticanje mladih ljudi da se vjenčaju pošto vlada sve veća zabrinutost zbog pada nataliteta.

Na službenom Wechat profilu okruga Changshan prošlog tjedna je objavljena obavijest o davanju nagrade za promicanje “braka i rađanja djece u primjerenoj dobi”.

Zbog pada broja stanovnika u Kini prvi put u šest desetljeća i brzog starenja stanovništva, vlasti hitno pokušavaju poduzeti niz mjera za podizanje stope nataliteta, što uključuje financijske poticaje i poboljšane ustanove za brigu o djeci.

Prema kineskoj zakonskoj dobnoj granici, muškarci mogu stupiti u brak s 22 godine, a žene s 20, no pada broj parova koji se na to odlučuju. I službene politike utjecale su na pad nataliteta i otežale neudanim ženama da imaju djecu.

Stopa sklopljenih brakova pala je prošle godine na rekordno nisku razinu – na 6,8 milijuna, što je najniže od 1986. godine, prema vladinim podacima iz lipnja. Lani je bilo 800.000 brakova manje nego 2021. godine.

Procjenjuje se da je stopa plodnosti u Kini pala na rekordno nisku razinu od 1,09 u 2022. godini, izvijestili su državni mediji.

Veliki troškovi brige o djeci i prekidi karijera spriječili su mnoge žene da imaju više djece ili da uopće imaju djecu.

Rodna diskriminacija i tradicionalni stereotipi o ženama koje brinu o svojoj djeci još uvijek su rašireni diljem zemlje.

Niski indeks povjerenja potrošača i sve veća zabrinutost zbog zdravlja kineskog gospodarstva su među ključnim faktorima koje mladi Kinezi navode kao razloge zašto se ne žele vjenčati i imati djecu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.