Kina: Broj stanovnika dosegao 1,41 milijarde, natalitet pada, što utječe na potrošnju i mirovinski sustav

Autor:

Photo: Pixabay

Iako je kineska populacija narasla za 5,38 posto u posljednjem desetljeću te dosegla 1.41 milijardu ljudi, podaci iz statističkog ureda u ponedjeljak pokazali su da je natalitet u opadanju, te da zemlja dramatično stari.

Rezultati najnovijeg popisa stanovništva u zemlji pokazali su da je od 2010. kinesko stanovništvo iznad 60 godina naraslo za 5.44 posto i iznosi 264 milijuna.

Svaka peta osoba u Kini, njih 18.7 posto, starija je od 60 godina. U međuvremenu, u opadanju je radno sposobna populacija. Broj stanovnika između 15 i 59 godina opao je za 6.79 postotna poena te sada čini 63 posto populacije.

“Kontinuirano starenje populacije stvara pritisak na dugoročno uravnotežen razvoj”, rekao je Ning Jizhe, direktor statističkog instituta.

Ukupan rast populacije također se usporio, na samo oko 0.53 posto na godinu, što je najsporija stopa rasta u Kini u posljednjih puno desetljeća. Stručnjaci upozoravaju da bi ovaj demografski trend mogao usporiti drugu najveću svjetsku ekonomiju.

Jedan od razloga sporijeg rasta je to što mnogi Kinezi nisu voljni imati više djece. Državni mediji su manjak djece opisali kao “alarmantan”.

Primjerice, broj rođenja zabilježen 2020. godine je već bio za 15 posto niži od broja zabilježenog 2019. godine, prema vladinim podacima objavljenim ranije ove godine. Stvarni broj je pao s 11.79 milijuna na 10.04 milijuna.

“U urbanim područjima, visoki troškovi stanovanja, zdravstvena njega i obrazovanje umanjili su entuzijazam mnogih parova da imaju djecu”, rečeno je u kineskim novinama za financije Caixin.

Uz taj problem, u Kini se smanjuje broj brakova, a raste i stopa razvoda. Već sada je stopa razvoda viša nego u Japanu ili Južnoj Koreji. Mnogi parovi čekaju zrelije godine da se vjenčaju i osnuju obitelj.

2016. godine je ukinut zakon iz 1979. godine koji je ograničavao obitelji da imaju samo jedno dijete. Međutim, to je uzrokovalo samo kratak porast u natalitetu, nakon kojeg je uslijedio pad. Mnogi stručnjaci tvrde da su se nakon gotovo četiri desetljeća politike jednog djeteta promijenile društvene norme. Mnogi ljudi su sada naviknuti na ideju manjih obitelji.

Ning tvrdi da bi se trend opadanja populacije vjerojatno trebao nastaviti i postati još izraženiji.

Nove brojke baziraju se na prvom popisu u 10 godina. On je proveden u studenom i prosincu te je sedmi u zemlji poslije 1953. godine.

Nezavisni stručnjaci su pak izrazili sumnje po pitanju službenih brojki, za koje su rekli da su previsoke.

Stručnjaci upozoravaju da će se razina potrošnje smanjiti

“Zaključio sam da se kineska populacija počela smanjivati 2018. godine i da je malo vjerojatno da 2020. stvarna populacija prelazi 1.28 milijardi, što je znatno manje od službeno navedenih 1.4 milijarde”, rekao je Yi Fuxian sa sveučilišta u Wisconsinu.

Ako kineska populacija nastavi opadati, stručnjaci upozoravaju da će se razina potrošnje smanjiti, što će se loše odraziti na bilo koju kompaniju koja se oslanja na prodaju na kineskom tržištu.

Taj trend bi mogao dovesti do nepopularne rasprave o promjenama mirovinskog sustava u zemlji.

Prema trenutnom zakonu, žene se mogu umiroviti između 50 i 55 godina, dok se muškarci mogu umiroviti sa 60 godina. No pravila su donesena kad je očekivana životna dob u Kini bila značajno kraća, što neće biti održivo ako u zemlji ne bude dovoljno radnika koji će uzdržavati umirovljenike.

OZNAKE: Kina, pad, STANOVNIŠTVO

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.