Kinezi potiču ‘brak novog doba’: Porezne olakšice, subvencije, besplatno školovanje…

Autor:

Ilustracija: Wikimedia Commons

Kina će pokrenuti projekte u više od 20 gradova kako bi stvorila brak “novog doba” i kulturu rađanja djece, najnoviji potez vlasti kojim žele povećati stopu nataliteta.

Udruga za planiranje obitelji, nacionalno tijelo koje provodi vladine populacijske mjere, pokrenut će projekte kojima je cilj potaknuti žene da se udaju i rađaju, piše u ponedjeljak list Global Times.

U fokusu je promoviranje braka, rađanje djece u pogodnoj dobi, poticanje roditelja da ravnopravno sudjeluju u podizanju potomstva i suzbijanje zastarjelih običaja kao što je “kupnja mlade”, navodi list.

“Društvo mora snažnije voditi mlade ljudi prema konceptu braka i rađanja djece”, rekao je demograf He Yafu.

Novi projekti naslanjaju se na brojne postojeće mjere koje kineske provincije provode da bi potaknule građane na roditeljstvo, poput poreznih olakšica, subvencioniranog stanovanja i besplatnog školovanja za treće dijete.

Kina je od 1980. do 2015. provodila politiku “jednog djeteta”, koja je dovela do demografskih promjena i rezultirala time da je Indija postala najmnogoljudnija zemlja na svijetu. Ograničenje je otada podignuto na troje djece.

Zabrinuti zbog prvog pada broja stanovnika u posljednjih 60 godina i sve starije populacije, vladini savjetnici su u ožujku predložili da se neudanim ženama omogući zamrzavanje jajašaca i postupak umjetne oplodnje, neke od mjera koje bi trebale povećati stopa fertiliteta.

Brojne žene ne žele imati djecu zbog velikih troškova dječje opreme ili zbog toga što bi morale prekinuti karijeru, a veliki je problem još uvijek spolna diskriminacija.

OZNAKE: Kina

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.