Kineski demografi zabrinuti: Znatno pao broj sklopljenih brakova. Krivac je pandemija

Autor:

CBD

Wikimedia Commons

Broj brakova sklopljenih u Kini 2022. pao je na najnižu razinu otkako se bilježe podaci, objavio je u nedjelju kineski portal Yicai, nastavljajući silazni trend zadnjih deset godina, no utjecaj na to mogla je imati i pandemija covida-19.

Samo 6,83 milijuna parova registriralo je prošle godine brak, po podacima kineskog ministarstva za građanska pitanja, što je 800.000 manje nego godinu dana prije.

Taj pad, koji se dogodio nakon pandemijskih restrikcija zbog kojih su ljudi prošle godine morali tjednima biti zatvoreni u svojim domovima, nadovezuje se na trend pada nataliteta i smanjenja broja stanovnika.

Broj stanovnika u Kini 2022. smanjio se prvi put u šest desetljeća. Smatra se da bi to mogao biti početak dugog razdoblja pada broja stanovnika što će imati velike implikacije za gospodarstvo i svijet.

Stopa nataliteta u Kini pala je prošle godine na 6,77 rođenih na tisuću stanovnika, najmanje do sada, sa 7,52 2021. godine.

Demografi upozoravaju da će Kina ostarjeti prije nego postane bogata jer joj se smanjuje radna snaga, a zadužene lokalne vlasti troše više na starije stanovništvo.

Ne bi li potaknula sklapanje brakova i natalitet, Kina je prošli mjesec objavila da će pokrenuti pilot projekte u više od 20 gradova kako bi stvorila kulturu “nove ere” koja će promicati brak i odgajanje djece.

Neke pokrajine također daju mladim bračnim parovima dulji plaćeni dopust u povodu sklapanja braka.

OZNAKE: Kina

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.