OI: Sportaši izbjeglice moći će se natjecati u Riju pod olimpijskom zastavom

GettyImages

Vrhunski sportaši izbjeglice koji nemaju domovinu moći će se natjecati na olimpijskim igrama 2016. u Rio de Janeiru pod olimpijskom zastavom, izjavio je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach pred Općom skupštinom UN-a.

Rezolucija koju podržava 180 od 193 zemlje članice UN-a poziva na poštivanje Olimpijskog primirja sedam dana prije početka olimpijskih igara u Riju, koje traju od 5. do 21. kolovoza, do sedam dana nakon završetka Paraolimpijskih igara (7. do 18. rujna).

“Olimpijske igre su vrijeme kada su rođene vrijednosti tolerancije, solidarnosti i mira”, kazao je Bach. “To je vrijeme kada se međunarodna zajednica okuplja kako bi se natjecala u miru. U olimpijskom selu vidimo toleranciju i solidarnsot i najčistijem obliku. Sportaši iz svih 206 zemlja članica olimpijskog pokreta žive u harmoniji i bez ikakvog oblika diskriminacije”, dodao je Bach.

Europa se trenutačno bori s ogromnim priljevom izbjeglica koje bježe pred siromaštvom i ratom na Bliskom Istoku, Africi i Aziji.

“U ovom trenut,u ni jedan od tih sportaša ne bi imao izglede za nastup na OI čak i da se kvalificirao na temelju sportskih rezultata jer sa statusom izbjeglice nema domovinu i nacionalni olimpijski odbor koje predstavlja”, istaknuo je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora.

“Bez reprezentacije, bez zastave, bez himne, ti će sportaši izbjeglice biti dobrodošli na olimpijskim igrama s olimpijskom zastavom i olimpijskom himnom. Imat će dom zajedno sa 11.000 drugih sportaša iz 206 članica olimpijskog pokreta u olimpijskom selu,”, zaključio je.

Komentiraj