OECD: Zbog pandemije, europski BDP potonut će između 9 i 11 posto

Globalna ekonomska aktivnost usporit će se od šest do sedam posto zbog pandemije Covida 19, ali najteže će biti pogođena Europa: ovisno o tome hoće li je pogoditi drugi val pandemije ili ne, europski BDP mogao bi potonuti između devet i jedanaest posto, upozorila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) u najnovijem izvještaju objavljenom jučer.

Pandemija Covida 19 uzrokovala je najtežu recesiju u gotovo stotinu godina, nanoseći golemu štetu zdravlju, radnim mjestima i dobrobiti ljudi”, stoji u novom Ekonomskom pregledu OECD-a.

Oporavak ostaje “visoko neizvjestan i ranjiv na drugi val infekcije”, tvrdi se i dodaje kako će ključno biti “jačati zdravstvene sustave te pomoći ljudima i tvrtkama da se prilagode na post-Covid svijet”.

Živimo u “neizvjesnosti bez presedana”, a “mali su izgledi” da cjepovi bude pronađeno ove godine, ocjenjuje OECD.

Organizacija je iznijela predviđanja o ekonomskim aktivnostima u slučaju da drugi val pandemije izostane, ali i da se dogodi.

Bude li svijet prisiljen na još jednu karantenu, OECD predviđa globalni pad ekonomske aktivnosti za 7,6 posto. “Na vrhuncu, nezaposlenost u zemljama OECD-a više će se nego udvostručiti u odnosu na razdoblje prije pandemije, sa slabim oporavkom sljedeće godine”.

Predviđanja nisu mnogo bolja ni ako drugi val izostane: u tom slučaju, globalna gospodarska aktivnost u ovoj godini past će šesto posto.

No najteže će stradati Europa. OECD očekuje da će “BDP europodručja potonuti 11,5 posto ove godine izbije li drugi val, a više od devet posto ako on izostane”.

U oba scenarija, nakon prvog, brzog povratka ekonomske aktivnosti, oporavak na predepidemijske razine bit će dug, a kriza će ostaviti trajne ožiljke – pad životnog standarda, visoku nezaposlenost i slaba ulaganja. Gubitak radnih mjesta u najpogođenijim sektorima poput turizma i zabave naročito će pogoditi neobrazovane, mlade i neregistrirane radnike”, predviđa OECD.

Komentiraj