Kultura
Decoration icon

Karlovac

Održana završna konferencija projekata obnove kina “Edison” u Karlovcu

Autor:

07.09.2023., Karlovac - Obnova kina Edison pri samom je kraju i nakon desetak godina od posljednje projekcije ponovno ce raditi. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Završna konferencija projekata obnove kina “Edison” kojima su obnovljeni to zdanje i karlovačka kinematografska djelatnost, održana je u četvrtak u Karlovcu, a gradonačelnik Damir Mandić tom je prigodom rekao da mogu biti ponosni svi koji su dali doprinos ostvarenju tih projekata.

Riječ je o projektima “Revitalizacija nekadašnjeg kina ‘Edison’ u funkciji pokretanja integriranih turističkih programa u Karlovcu” te “Obnova brownfield lokacije nekadašnjeg kina ‘Edison'”. Prvi projekt vrijedan je nešto manje od osam milijuna kuna, a drugi nešto manje od 26. Nositelj oba je Grad Karlovac i oba su projekta sufinancirana iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu 85 posto vrijednosti.

Ravnatelj Multimedijskog centra za kulturno-turističke sadržaje “Kino ‘Edison'” Ivan Gojmerac rekao je da je ova završna konferencija “tek početak nove uspješne filmske priče”, a gradonačelnik je ustvrdio da “bismo dugo još čekali ovaj trenutak” bez novca Europske unije. “I dalje imam poruke u mobitelu da se ne može i da od kina neće biti ništa”, rekao je Mandić.

Dodao je da se “Edison” sada “stavlja sa strane”. “Nadam se da ćemo za godinu i pol ili dvije obnoviti Hrvatski dom. Ako smo Karlovčane obnovom ‘Edisona’ vratili Karlovčane u djetinjstvo, obnovom Hrvatskog doma vratit ćemo ih u mladost. Raduje me što će u ovom prostoru neki novi klinci stvarati svoja sjećanja”, poručio je Mandić.

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin istaknula je da je obnovljeni “Edison” plod zajedničkog rada koji je objedinio mnoge struke. “U stogodišnje zdanje koje je zaštićeno kulturno dobro je utkana  moderna tehnologija. Sve je moguće kada se ujedine znanje, motivacija, energija i ljubav spram grada”, ustvrdila je županica.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske Ivica Poljičak naglasio je da je “Edison” prvo kino koje nudi tehnologiju virtualne stvarnosti u Hrvatskoj. “Oživjeli ste gradsku kolektivnu memoriju i dali joj vjetar u leđa”, rekao je Poljičak.

Državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić naglasila je da je Karlovac u programskom razdoblju od 2014. do 2020. predvodnik u korištenju europskih financijskih sredstava. “Sigurni smo da će to biti i u razdoblju od 2021. do 2027. jer znamo s kim radimo”, rekla je Đurić.

OZNAKE: Karlovac, kino, Edison

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.