Održana Izborna skupština. Hrvoje Zovko ponovno izabran za predsjednika HND-a

Na subotnjoj Izbornoj skupštini Hrvatskog novinarskog društva (HND) u subotu, Hrvoje Zovko je kao jedini kandidat, velikom većinom s 52 glasa, od 59 članova Skupštine koji su pristupili glasanju, treći put uzastopce izabran za predsjednika HND-a. Za potpredsjednike HND-a izabrani su Chiara Bilić i Drago Hedl.

Na Skupštini su također izabrani i članovi svih tijela HND-a: Izvršnog odbora, Nadzornog odbora, Odbora za Statut, Novinarskog vijeća časti, Upravnog odbora Novinarskog doma i Upravnog odbora Fonda solidarnosti ‘Vladimir Majer’.

“Ponosan sam te mi je čast i zadovoljstvo biti ponovo izabran na čelo ovog društva. Obećavam da ću se i dalje beskompromisno boriti za novinarsku profesiju i novinare. Sve svoje snage uložit ću u obranu našeg Novinarskog doma, kao i u obranu naše profesije te ćemo se snažno boriti protiv cenzure i neće nas zaustaviti nikakvi cenzori”, poručio je Zovko.

U zaključcima Skupštine prihvaćen je prijedlog da se novom Izvršnom odboru u što kraćem roku dostavi informacija o statusu svih sudskih sporova u koje je uključen HND. Također je prihvaćen i zaključak da se oformi tim za izradu strategije koja bi omogućila povećanja broja članova HND-a s naglaskom na mlađe kolegice i kolege. Prihvaćen je i prijedlog zaključka da se od Ministarstva kulture i medija te Ministarstva pravosuđa i uprave zahtijeva da se iz Kaznenog zakona izbace kaznena djela klevete i uvrede za koja mogu biti tuženi novinari te da se implementiraju preporuke Europske komisije u odnosu na SLAPP-tužbe. Od Upravnog odbora Fonda solidarnosti „Vladimir Majer“ treba zatražiti da se razmotri mogućnost pomoći kolegama suočenim s tužbama. Prihvaćen je i zaključak da HND ustraje na potrebi daljnje detaljne i neovisne istrage o smrti kolege Vladimira Matijanića, kao i kažnjavanje svih odgovornih u tom slučaju. Među zaključcima Skupštine prihvaćeno je i da Odbor za Statut odmah nakon konstituiranja među članstvom obnovi rasprava o potrebi izmjene Statuta.

Zovko je također kazao kako će se kontinuirano raditi na zaštiti novinarstva od SLAPP-a. “Hrvatska je rekorder u broju tužbi protiv novinara i medija, kako pokazuje HND-ova anketa zahvaljujući kojoj smo ovu društveno važnu temu pomogli osvijestiti i kod nadležnih europskih institucija, što smatram našim velikim uspjehom. HND će i dalje sudjelovati u radu Skupine za suzbijanje SLAPP-tužbi Ministarstva kulture i medija. Naš glavni zahtjev, od kojeg nema odstupanja, je dekriminalizacija svih kaznenih djela protiv ugleda i časti”, rekao je Zovko.

Predsjednik HND-a naglasio je i kako je neprihvatljiva praksa, a koja vlada više od 30 godina, da su lokalni mediji oglasna ploča lokalnih šerifa. “Stoga ću se nastaviti zalagati za daljnju promociju lokalnog novinarstva kao bazne točke naše profesije te njegovo transparentno financiranje”, zaključio je Zovko u svom programu rada za iduće razdoblje od četiri godine.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]