ODMAH I SAD Sud u Haagu naredio Izraelu da obustavi ofenzivu na Rafah

Autor:

THE HAGUE - Pro-Palestinian demonstrators after a ruling by the International Court of Justice (ICJ) on the situation in Rafah. South Africa has asked the UN court to take action because there is a threat of genocide in the Gaza Strip. ANP KOEN VAN WEEL netherlands out - belgium out,Image: 876111953, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights Except Belgium, France, Germany, The Netherlands, and The UK *** BELOUT DEUOUT FRAOUT GBROUT NDLOUT, Model Release: no, Credit line: ANP / ddp USA / Profimedia

ANP/ddp USA/Profimedia

Suci Međunarodnog suda pravde ICJ naredili su u petak Izraelu da zaustavi vojnu operaciju na Rafah, grad na jugu Pojasa Gaze.

Čitajući odluku, predsjednik najvišeg UN-ovog suda Nawaf Salam je rekao da prethodne mjere koje je sud donio u ožujku nisu u potpunosti obuhvatili situaciju u opkoljenoj palestinskoj enklavi kakva je sada te da su stvoreni uvjeti za nove izvanredne mjere.

“Izrael mora odmah zaustaviti svoju vojnu ofenzivu u Rafahu”, rekao je Salam.

Sud je podržao zahtjev Južnoafričke Republike (JAR) da naredi obustavu izraelske ofenzive na Rafah, tjedan dana nakon što je Pretorija optužila Izrael za genocid.

Ispred suda se okupila manja skupina propalestinskih prosvjednika koji su pozivali na slobodnu Palestinu.

PROFIT NA ZLOČINU? Nizozemci istražuju Booking.com zbog nekretnina u izraelskim naseljima na Zapadnoj obali

Izrael odbacuje optužbe za genocid kao neutemeljene i na sudu je obrazlagao da su operacije u Gazi samoobrambene naravi te da su usmjerene protiv militanata Hamasa koji su napali Izrael 7. listopada.

Uoči današnje odluke ICJ-a, glasnogovornik izraelske vlade je rekao da “nema te sile na zemlji koja će zabraniti Izraelu da štiti svoje građane i odustane od progona Hamasa u Gazi”.

ICJ je najviše tijelo UN-a za sporove između država. Njegove su odluke konačne i obvezujuće, ali se često ignoriraju. Sud nema moć da ih silom provede.

Odluka suda bi, međutim, mogla rezultirati većim diplomatskim pritiskom na premijera Benjamina Netanyahua.

SOLIDARNOST BEZ UČINKA Priznanje Palestine neće zaustaviti “politiku boli i uništenja”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
NijeRuza

prije 2 mjeseca

I tako, dok si neki generali već otišli u helać, neki trenutno idu u helać, a neki će tek da idu!