SOLIDARNOST BEZ UČINKA Priznanje Palestine neće zaustaviti “politiku boli i uništenja”

Autor:

EPA/ABIR SULTAN

Odluka Norveške, Irske i Španjolske da priznaju palestinsku državu neće promijeniti stanje na terenu, piše BBC.

Većina svijeta ionako već priznaje Palestinu kao državu. Ranije ovog mjeseca, 143 od 193 članice Opće skupštine Ujedinjenih naroda glasalo je za pridruživanje Palestine UN-u, a to mogu samo države.

Do jutros je samo devet europskih zemalja podržalo palestinsku državnost, ali većina njih tu je odluku donijela 1988. godine kada su bile dio sovjetskog bloka. Od zapadnoeuropkih zemalja Palestinu priznaje samo Švedska. 

Norveška, Irska i Španjolska nadaju da njihov potez neće biti samo simbolična potpora Palestincima nego i da će ubrizgati zamah u politički proces koji bi mogao pomoći u okončanju sukoba.

NETANYAHU OGORČEN Izrael opoziva izaslanike u Norveškoj i Irskoj: ‘Bit će i drugih ozbiljnih posljedica’

Ali većina drugih europskih zemalja još uvijek vjeruje da bi priznanje trebalo doći samo kao dio dugoročnog rješenja sukoba.

Tako Norveška, Irska i Španjolska igraju na diplomatsku kartu za koju se nadaju da će je drugi prihvatiti. Ali to neće promijeniti stvarnost na terenu, zaključuje BBC.

Španjolska, Irska i Norveška objavile su u srijedu da će 28. svibnja priznati neovisnu palestinsku državu na što je Izrael odmah reagirao povlačenjem veleposlanika iz tih zemalja.

“Irska, Norveška i Španjolska danas objavljuju priznanje države Palestine”, rekao je na tiskovnoj konferenciji irski premijer Simon Harris.

“Uvjeren sam da će nam se i druge zemlje pridružiti u poduzimanju tog važnog koraka u idućim tjednima”.

Pola sata prije Harrisa, norveški premijer Jonas Gahr Store objavio je da njegova zemlja priznaje Palestinu.

“Vjerujemo da je rješenje sa dvije države u najboljem interesu Izraela“, rekao je na posebno sazvanoj tiskovnoj konferenciji norveški premijer.

Palestinski narod ima “temeljno, neovisno pravo na samoodređenje”, a Izraelci i Palestinci imaju “pravo živjeti u miru u svojim državama”, poručio je.

“Neće biti mira na Bliskom istoku bez rješenja s dvije države. Ne može biti rješenja s dvije države bez palestinske države. Drugim riječima, palestinska država je preduvjet za postizanje mira na Bliskom istoku“, rekao je Store.

NESLUŽBENO Četiri članice EU-a razmatraju priznanje Palestine 21. svibnja

Osim što je pridružio svojim irskim i norveškim kolegama u objavi priznanja Palestine, španjolski premjer Pedro Sanchez optužio je svog izraelskog kolegu Benjamina Netanyahua da je svojom politikom “boli i uništenja” u Pojasu Gaze ugrozio rješenje s dvije države.

Izrael je odgovorio povlačenjem svojih veleposlanika iz tih zemalja.  One žele poslati “poruku Palestincima i cijelom svijetu da se terorizam isplati”, kazao je šef izraelske diplomacije Israel Katz.

“Nakon što je teroristička organizacija Hamas izvela najveći masakr Židova od holokausta, nakon što je počinila najstrašnije seksualne zločine koje svijet poznaje, ove su zemlje odlučile nagraditi Hamas i Iran i priznati palestinsku državu”, rekao je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.