POVIJESNA ODLUKA Norveška priznaje Palestinu, a planiraju i Španjolska, Slovenija, Malta…

Autor:

EPA/JESSICA PASQUALON

Norveška će priznati postojanje palestinske države od 28. svibnja, objavio je u srijedu norveški premijer Jonas Gahr Store, unatoč upozorenjima izraelske vlade.

“Vjerujemo da je rješenje sa dvije države u najboljem interesu Izraela“, rekao je na posebno sazvanoj tiskovnoj konferenciji norveški premijer.

On je dodao da je cilj “ostvariti palestinsku državu koja je politički kohezivna i koja proizlazi iz Palestinske samouprave“.

Mediji u Norveškoj i Irskoj najavili su da će vlade tih zemalja u srijedu objaviti svoju odluku o priznanju palestinske države.

Dublin je prošlog tjedna nagovijestio da će “sigurno” priznati palestinsku državu prije kraja svibnja, a Oslo je nagovijestio sličnu inicijativu tijekom proljeća.

Čelnici dviju zemalja, uključujući njihove premijere Simona Harrisa i Jonasa Gahra Storea, trebali bi održati konferencije za novinare u srijedu ujutro u Irskoj i Norveškoj. Očekuje se da će norveški ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide kao i premijer Norveške Jonas Gahr Store ovu odluku objaviti na današnjoj konferenciji za medije, javio je klix.ba.

ČLANSTVO U UN-U Opća skupština trebala bi podržati kandidaturu Palestine

“Palestina ima svoj konzulat u Norveškoj od 2011. godine i već postoje diplomatske veze. Norveške vlasti su već počele koristiti termin ‘Palestina’ za palestinske teritorije, a ranije u svibnju Norveška je glasala za članstvo Palestine”, prenijeli su norveški mediji izjavu Eidea.

Ne želimo ‘državu Hamasa’, već jednu palestinsku državu koja se politički drži zajedno i čiji izvor su zapravo palestinske vlasti”, rekao je Eide ranije.

Irska i Norveška tom prilikom moraju objaviti svoju odluku o tome, objavili su irski mediji RTE i Irish Times te norveški mediji NRK i Aftenposten.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je video poruku Dublinu na društvenoj mreži X kako bi upozorilo na činjenicu da “priznavanje palestinske države riskira da će vas transformirati u piona u rukama Irana i palestinskog islamističkog pokreta Hamas”.

BORRELL POTVRDIO ‘Dio članica EU namjerava priznati Palestinu 21. svibnja’

Ova će mjera “samo potaknuti ekstremizam i nestabilnost”, smatra izraelska diplomacija.

Španjolski premijer Pedro Sánchez prošlog je tjedna najavio da će u srijedu objaviti datum kada će Madrid priznati palestinsku državu.

Sánchez je u ožujku u Bruxellesu objavio zajedničku izjavu sa šefovima vlada Irske, Slovenije i Malte u kojoj su četiri zemlje izrazile želju da priznaju takvu državu.

U travnju je također posjetio Norvešku i Irsku i te su tri zemlje rekle da su spremne priznati palestinsku državu “u bliskoj koordinaciji” prema riječima norveškog premijera Storea.

Za Izrael, ovi planovi predstavljaju “nagradu za terorizam” koja bi pregovorima učinila manje vjerojatnim rješenje rata u Pojasu Gaze.

Većina od 193 države članice UN-a – 142, prema Palestinskim vlastima – do danas su priznale palestinsku državu.

‘VRIJEME JE’ Možemo traži da Hrvatska prizna Palestinu!

Izrael je obećao da će uništiti Hamas i pokrenuo veliku ofenzivu protiv Pojasa Gaze u znak odmazde za napad od 7. listopada, koji je rezultirao smrću više od 1.170 ljudi, većinom civila.

Od 252 osobe koje su uzete kao taoci tijekom napada, 124 još uvijek drže u Gazi, uključujući 37 mrtvih, prema podacima izraelske vojske.

Od 7. listopada 35.647 Palestinaca, većinom civila, ubijeno je u Pojasu Gaze u izraelskim bombardiranjima i vojnim operacija, navodi Ministarstvo zdravstva Hamasa, koji vlada Gazom.

Nedavno je i Opća skupština UN-a odlukom osnažila status Palestine i pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da ponovno razmotri i podrži punopravno članstvo Palestine u UN-u. Rezoluciju su podržale 143 države, devet, uključujući SAD, bilo je protiv, a 25 država bilo je suzdržano. Rezoluciju su predložili Ujedinjeni Arapski Emirati, nakon što su SAD rezoluciju sličnog sadržaja blokirale u Vijeću sigurnosti, javio je klix.ba.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.