“Odluku o nadležnosti za izuzećem Novaković donijet će Ustavni sud”

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u petak da će, nakon što su se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i Hrvatski sabor proglasili nenadležnim za odlučivanje o izuzeću predsjednice Povjerenstva Nataše Novaković u predmetu Andreja Plenkovića, konačnu odluku o nadležnosti donijeti Ustavni sud.

Prema Bačićevoj tvrdnji, Sabor se nije smio proglasiti nadležnim za donošenje te odluke jer bi to značilo ‘baj baj neovisnosti Povjerenstva’.

“Ova odluka Odbora za Ustav nema nikakve veze s pojedinačnim predmetom. Ne može političko tijelo odlučivati o pojedinačnoj pravnoj stvari koju vodi drugo tijelo. Sabor se već u tri navrata odredio o ovakvom pitanju gdje je Sabor odgovorio da nije nadležan odlučivati o izuzeću članova upravnog vijeća HANFA-e jer to pitanje nije bilo pravno definirano“, pojasnio je, dodavši da je takvu odluku o nenadležnosti jednom donijela SDP-ova, a dva puta HDZ-ova vlast.

“Treći put se upravo Odbor za Ustav na zahtjev Dalije Orešković proglasio nenadležnim. Nije moguće i nedopustivo je očekivati da političko tijelo odlučuje o bilo kojoj pravnoj stvari jer bi se moglo dogoditi da snagom vladajuće većine bez argumenata, snagom više ruku izuzmu sve članove Povjerenstva i blokiraju rad Povjerenstva“, smatra HDZ-ovac.

“Zahtjev SDP-a najgrublji je način pokušaja uvođenja politike u rad Povjerenstva, a ako bismo to radili možemo iz Sabora poručiti ‘baj baj neovisnosti Povjerenstva“, ocijenio je Bačić, po kojemu se ne smije tražiti da politika određuje u pojedinačnim predmetima.

“Ako Povjerenstvo ocjenjuje da ono nije nadležno za odlučivanje, a mi nismo, što smo danas i rekli, onda u slučaju kada se dva tijela proglase nenadležnima, o tome odlučuje Ustavni sud, što je već i učinio 1996. godine. Također, kada dva tijela svojataju nadležnost o tome opet odlučuje Ustavni sud“, pojasnio je.

Po njegovu mišljenju, SDP samo želi praviti štetu Plenkoviću, ali, naglašava, „nama u HDZ-u važno je jasno dati do znanja da se neće dopustiti grubo miješanje politike u rad Povjerenstva“.

I SDSS-ov Milorad Pupovac iz redova vladajućih, kao i HNS-ov Milorad Batinić, podržali su prijedlog HDZ-a da se točka o Nataši Novaković skine s dnevnog reda sjednice Odbora za Ustav.

Pupovac je mišljenja da je za slučaj odlučivanja o izuzeću Novaković nadležno upravo Povjerenstvo kojemu je ona na čelu.

“Sigurno nije nadležan Odbor za Ustav niti bilo koje drugo saborsko tijelo. Je li riječ o političkim imenovanjima? Riječ je o ljudima koji mogu prosuđivati o nečemu što nije politička stvar. Najbolje bi bilo kada bi odlučilo samo nadležno tijelo koje i inače odlučuje o tome je li netko u sukobu interesa“, uvjeren je Pupovac.

“Mi kao saborski zastupnici smo objekt propitivanja o sukobu interesa. Možemo o tome raspravljati, ali ne možemo biti akteri u procesu donošenja odluke o tome je li netko u sukobu interesa. Nadam se da ćemo sada prestati govoriti o tome tko nam ne može dati odgovor i okrenuti se strani koja nam može dati odgovor“, očekuje Pupovac.

Komentiraj