ODLIČNA PREDSEZONA Ako se po jutru dan poznaje, na Kvarneru će imati pune ruke posla

Autor:

02.08.2022., Opatija-  Turisti uzivaju u Opatiji tijekom oblacog vremena.  


 Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Nel Pavletic/PIXSELL

Na Kvarneru je u ožujku boravilo 90 tisuća turista te je ostvareno 265 tisuća noćenja, što je u odnosu na isti mjesec lani 42 posto više turista i 40 posto više noćenja, podaci su Turističke zajednice Kvarnera, iz koje ocjenjuju da je predsezona na Kvarneru odlična.

Iz TZ Kvarner ističu još veće poraste u usporedbi s ožujkom 2019. godine – turista je bilo 65 posto više, a noćenja 71 posto više.

Na Kvarneru je u ožujku bilo najviše domaćih turista, koji su ostvarili i porast noćenja za 30 posto u odnosu na lanjski ožujak.

Slijede gosti iz Austrije, Njemačke, Slovenije, Italije i Mađarske, a iz Turističke zajednice Kvarnera ističu kako su sa svih tih tržišta ostvareni odlični rezultati. Tako su gosti iz Mađarske ostvarili 110 posto više noćenja, iz Njemačke 100 posto više, Austrije 55 posto, Slovenije 36 posto, a gosti iz Italije 32 posto više noćenja.

U ožujku je u hotelima realizirano 54 posto noćenja, a slijede obiteljski smještaj i kampovi.

Prema subregijama, najviše noćenja je bilo na opatijskog rivijeri, otoku Krku, u tzv. riječkom prstenu, na cresko-lošinjskim otocima, crikveničko-vinodolskoj rivijeri, na otoku Rabu i u Gorskom kotaru.

ODMOR NA DUNAVU Prvi ovogodišnji kruzer pristao u Vukovaru

Među destinacijama izdvajaju se Mošćenička Draga i Rab, koji su u ožujku imali i do 10 puta više turista, ističe se u priopćenju.

Direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov rekla je da je buking krenuo dosta rano i već sada se može reći da se očekuje dobra turistička sezona.

“Sve aktivnosti usmjeravamo na rast bukinga u pred i posezoni jer tu još imamo prostora za rast, iako smo posljednjih godina upravo u tim razdobljima povećali broj noćenja za gotovo 100 posto”, istaknula je.

Dodala je i da je potražnja za smještajem u objektima s 4 i 5 zvjezdica izrazito visoka, da je gotovo 60 posto svih noćenja na Kvarneru u prva tri mjeseca ostvareno u kapacitetima visoke kategorije. Od početka siječnja do kraja ožujka ostvarili smo plus u noćenjima od gotovo 60 posto u usporedbi s istim razdobljem 2019., rekla je.

Župan Zlatko Komadina ističe da su zadovoljni dosadašnjim rezultatima, ponajviše jer se rast događa izvan glavne sezone. To je rezultat fokusa na kvalitetu ponude, što se odražava i u sve boljoj popunjenosti smještaja visoke kategorije, rekao je.

VRLO DOBRO DO ODLIČNO Turistički prihodi prošle su godine porasli na 14,6 milijardi eura

U prvom tromjesečju 22 posto više turista i 19 posto više noćenja

Po podacima TZ kvarner, u prva tri mjeseca na području Primorsko-goranske županije boravilo je 170 tisuća turista te je ostvareno 530 tisuća noćenja, što je 22 posto više turista i 19 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje lani.

U hotelima je ostvareno više od polovice noćenja, a u svim vrstama smještaja povećan je broj noćenja – u hotelima za 36 posto, u obiteljskom smještaju 4 posto a u kampovima za 25 posto.

Iz TZ Kvarnera su iznijeli podatke i tijekom Uskrsa i produženog vikenda – u Primorsko-goranskoj županiji realizirano je 80 tisuća turističkih noćenja, kako je i najavljeno, od čega je polovica turističkog prometa ostvarena u hotelima.

Domaći gosti su bili najbrojniji, a među inozemnima, gosti iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Slovačke, Mađarske i Italije.

BETON UMJESTO HRIDI Zbog pohlepe jadransku obalu pretvaramo u pustinju

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.