DEKABRONIZACIJA Ovih sedam obiteljskih i malih hotela mjeri svoj ugljični otisak

Autor:

Boris Ščitar

Članovima Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela dodijeljeni su prvi certifikati ugljićkog otiska. Ovo je već treći projekt udruge u okviru zelene i digitalne tranzicije.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u karlovačkom hotelu Korana Srakovčić dodijelila je prvih sedam certifikata ugljičnog otiska članovima Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela.

Hoteli Rotondo iz Segeta Donjeg, Sveti Križ iz Arbanije na Čiovu, Villa Adriatica iz Supetra na Braču, Skalinada iz Zavale na Hvaru, Spongiola s Krapnja, San Rocco iz Brtonigle i Korana Srakovčić iz Karlovca, predvodnici su u zelenog poslovanja u hrvatskom turizmu. Uz certifikat dobili su i naljepnicu koja potvrđuje da mjere i smanjuju ugljični otisak.

Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela prva je u hrvatskom turizmu u suradnji s Ministarstvom turizam i sporta pokrenula novi projekt dekarbonizacije u svojim objektima. To je treći projekt u posljednje četiri godine u okviru zelene i digitalne tranzicije obiteljskog i malog hotelijerstva, prethodili su mu Eco zeleni hotel i Gourmet Authentic.

“Projekt dekarbonizacije ponovo nam potvrđuje kako Nacionalna udruga malih i obiteljskih hotela prati najaktualnije promjene i trendove te potiče prilagođavanje poslovanja svojih članica”, rekla je ministrica.

Provedite nezaboravni uskršnji vikend na Lošinju

“Mali i obiteljski hoteli kontinuirano ulažu u kvalitetu, a svojim cjelogodišnjim poslovanjem i ponudom, kao i projektima koje provode, usklađeni su i sa strateškim ciljevima Vlade, koja je poduzela sve korake kako bi se Hrvatska profilirala kao održiva destinacija. Zbog svih aktivnosti, naše reforme turizma koja uključuje donošenje strateškog i zakonodavnog okvira te rekordno financiranje privatnih i javnih projekata bespovratnim sredstvima kroz NPOO za digitalnu i zelenu transformaciju turizma, već smo u svijetu i prepoznati kao predvodnici razvoja održivog turizma”, dodala je.

“No, koliko god je lijepo vidjeti kako svijet prepoznaje što činimo, mi smo sve te korake poduzeli zbog naših građana, zbog sektora, zbog razvoja hrvatskog turizma i stvaranja uvjeta da u budućnosti budemo održivi, konkurentni i otporni na sve izazove. Čestitam svim dobitnicima ovih certifikata, koji dodatno doprinose prepoznatljivosti i vjerodostojnosti Hrvatske kao održive i zelene destinacije”, izjavila je ministrica Brnjac.

Foto: Boris Ščitar

Foto: Boris Ščitar

Kolegama je čestitao je i predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela Šime Klarić.

“Ovo je znak da su mali poduzetnici u turizmu itekako svjesni klimatskih promjena, aktivno žele utjecati u smanjenju stakleničkih plinova i pri tome ostvariti znatne uštede, ali i jamstvo gostima da poslovanjem pokušavaju eliminirati negativne utjecaje na destinaciju”, istaknuo je Klarić, koji je u Karlovcu premijerno predstavio proizvodno profiliranje članova, novi projekt udruge.

Udruga je kreirala četiri nova proizvodna profila – Health&wellness, Family hotel, Business hotel i Active&Adventure.

“Proizvodno profiliranje nužnost je hrvatskog turizma i značajno utječe na turističke rezultate u pred i posezoni. Iznimno je važno komunicirati proizvode koji su najznačajniji u destinaciji i usko vezani uz motive dolaska gostiju”, poručila je na okruglom stolu o proizvodnom profiliranju Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav turističkih zajednica i razvoj proizvoda u Hrvatskoj turističkoj zajednici.

“U Hrvatskoj je još uvijek osnovni motiv dolaska sunce i more, ali i priroda, city break, eno-gastro ponuda, touring, kultura, manifestacije i sportski turizam. Naše promotivne kampanje kreiraju se sukladno proizvodnima i posebno su usmjerene na razdoblje pred i posezone“, rekla je.

ŠIPAN U BIRANOM DRUŠTVU Hrvatski otok proglašen vrhunskom luksuznom destinacijom

Zamjenica župana Karlovačke županije dr. sc. Vesna Hajsan Dolinar istaknula je kako su Karlovac, grad na četiri rijeke, Rastoke, Plitvice, Nikola Tesla experience, centar Aquatika… uz još mnoge atrakcije pridonijele sjajnim turističkim rezultatima u Karlovačkoj županiji.

“Prošle 2023. na području naše županije ostvareno je 18 posto više dolazaka i 13 posto više noćenja. S ponosom mogu istaknuti da je Karlovačka županija druga kontinentalna županija po broju ostvarenih noćenja”, rekla je zamjenica župana.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić istaknuo je kako grad Karlovac podržava niz projekata vezanih uz privatni sektor i turizam.

“Sve ovo što radite u Nacionalnoj udruzi obiteljskih i malih hotela potvrđuje da u privatnom sektoru ima sjajnih ideja i projekta, dodjela certifikata ugljičnog otiska potvrda su da radite dobro i motiv mnogim drugima da nastave tim smjerom”, poručio je vlasnicima obiteljskih i malih hotela.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.