ODLAZAK ‘KRALJICE PLETIVA’ Preminula francuska modna dizajnerica Sonia Rykiel

EPA/OLIVIER HOSLET

Francuska modna dizajnerica Sonia Rykiel preminula je u četvrtak u 86. godini, prenose svjetske agencije. Rykiel, poznata pod nadimkom ‘Kraljica pletiva’, patila je od Parkinsonove bolesti.

Nathalie Rykiel, njena kćer i umjetnička direktorica modnog brenda objavila je da je Sonia preminula jutros u pet sati u svom domu u Parizu od posljedica Parkinsonove bolesti. Francuski predsjednik Francois Hollande Soniju Rykiel nazvao je ‘pionirkom’, čije su pletene kreacije ženama nudile slobodu kretanja.

Rykiel je rođena u Parizu 1930. godine. Otac joj je bio Francuz, a majka Rumunjka. Započela je karijeru kao dizajnerica uređujući izloge trgovina, a u modu je ‘ulivala’ kao trudnica, štrikajući si trudničke haljine. 1962. godine doživljava veliki uspjeh. Među njenim najpoznatijim obožavateljima bile su Brigitte Bardot i Audrey Hepburn.

Modno carstvo izgradila je na odjeći za žene, a kasnije je uključila i kolekcije za muškarce, djecu, modne dodatke i parfeme. Napisala je i nekoliko romana, a pojavila se i u ‘Pret-a-porter’, filmu Roberta Altmana 1994. godine.

Komentiraj