‘Odbor je Hasanbegoviću politička pozornica’

HINA/ Denis CERIĆ

Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine u utorak je na sjednici jednoglasno odbio prijedlog navodne Antifašističke inicijative Hrvatske za imenovanje ulica Crvene armije i Aleksandra Rankovića pa o tome Skupština neće ni raspravljati.

Odbijen je i prijedlog gradskog zastupnika Renata Peteka za imenovanje Parka Ive Lole Ribara te preimenovanje ulica Ljudevita Farkaša Vukotinovića, Jurja Žerjavića, baruna Trenka i Pavla Hatza u Ulicu 8. svibnja 1945. i prijedlog da se dio ulice Trnsko preimenuje u Trg 10. zagrebačkog korpusa, pa se ni ti prijedlozi neće naći na dnevnom redu skupštinske sjednice.

Rada Borić: Odbor je Hasanbegoviću politička pozornica

Članica Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova Rada Borić (Nova ljevica) na početku sjednice zatražila je da se s dnevnog reda izbaci prijedlog inicijative za imenovanje Ulice Crvene armije i Ulice Aleksandra Rankovića jer predlagatelj, Antifašistička inicijativa Hrvatske, ne postoji, a na sjednicu nije došao ni Rade Matić, koji je bio potpisan kao predsjednik te inicijative. To je zatražio i član odbora Ivan Ćelić (HDZ).

Odbor, rekla je Borić, ne bi trebao služiti kao mjesto političke pozornice Zlatka Hasanbegovića niti njegove stranke Bruna Esih – Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku.

Zlatko Hasanbegović, predsjednik tog odbora, rekao je, međutim, da se nigdje ne spominje obveza nazočnosti predlagatelja pa je dao na glasovanje predloženi dnevni red sa svim točkama, uključujući i prijedlog Antifašističke inicijative Hrvatske, a kod glasovanja jedino je Rada Borić bila protiv.

Kod glasovanja o prijedlozima gradskog zastupnika Renata Peteka (Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez) samo je Rada Borić bila za, a Ivan Ćelić (HDZ) je prije glasovanja napustio sjednicu odbora.

Hasanbegović: Petek želi izmijeniti toponimiju Donjeg grada

Članica odbora Dragica Nikolić (Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti) rekla je da “stranka Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez pokušava na sve moguće načine vratiti zvijezdu petokraku, a zna se što se u Domovinskom ratu činilo pod tim obilježjem”.

Hasanbegović je ocijenio da je Petek “jednim revolucionarnim udarcem namjeravao izmijeniti toponimiju pola Donjega grada”.

Odbacio je prigovor Rade Borić da odbor koristi kao sredstvo političke promocije i poručio da se to zapravo odnosi na predlagatelja većine točaka dnevnoga reda koje imaju vrlo jasnu političko-ideološku pozadinu te da se i inicijativa za imenovanje ulica Crvene armije i Aleksandra Rankovića “tematski potpuno uklapa u koncept i zahtjeve gospodina Peteka”.

Rekao je i da je bilo bespredmetno postavljati Petekove zahtjeve jer su neprovedivi sve da za to i postoji politička volja, koja ne postoji. Dodao je i da u Zagrebu, “na njegovu veliku žalost” već postoji Ulica Ive Lole Ribara te Obala 8. svibnja 1945., a njihova imenovanja potpisali su tadašnji predsjednici Gradske skupštine Tatjana Holjevac, odnosno Boris Šprem koji će, kako je ustvrdio, u povijest ući kao osoba koja se “drznula ukinuti” službeno saborsko pokroviteljstvo nad Bleiburškom komemoracijom. Hasanbegović je rekao da je riječ “o vremenu vladavine tandema Milanović-Josipović”.

Njegov stranački kolega, član odbora Tomislav Jonjić ocijenio je da je zahtjev za imenovanje ulice Aleksandra Rankovića potpuno u skladu sa činjenicom da u središtu Zagreba, u Švearovoj ulici, već 69 godina “postoji spomen-ploča kojom se slavi Aleksandar Ranković”.

Petak: Hasanbegović je manipulator i želi obezvrijediti moje prijedloge 

Petek je poručio Hasanbegoviću kako je prijedlog Antifašističke inicijative Hrvatske stavio na dnevni red sjednice “kao vrsni manipulator” kako bi obezvrijedio njegove prijedloge.

Hasanbegović je pak pozvao Peteka da obrazloži inicijativu za imenovanjem ulica Crvene armije i Aleksandra Rankovića jer na sjednici nema predlagatelja, a “komplementarna je s njegovim prijedlogom”, na što mu je Petek odgovorio da je to čisto omalovažavanje, za koje postoji Kazneni zakon o koji se ogriješio.

Petek je Hasanbegoviću također poručio da “nastavlja putem koji je utro gradonačelnik Milan Bandić koji se posprdno odnosi prema drugim zastupnicima u opoziciji, a predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) to nikada ne sankcionira”.

Komentiraj