Odbijen zahtjev HZJZ-a za testiranjem Hrvata koji se vraćaju iz Švedske

Kao što smo već pisali, Slavonija postaje moguće žarište koronavirusa zbog hrvatskih državljana koji rade u Švedskoj i sada se vraćaju u Hrvatsku. Novost je da je unatoč zabilježenom porastu oboljelih, Švedska odbila zahtjev  HZJZ-a za testiranjem, jer se prema njihovim riječima testiranje ne uklapa u koncepciju.

Broj zaraženih iz skupine od dvadesetak radnika slavonskobrodske tvrtke Đuro Đaković Montaža koji su se iz Švedske u Hrvatsku vratili 2. svibnja avionskim letom preko Frankfurta sada se već popeo na devet, a tome treba pridodati i osam njihovih obiteljskih kontakata.

Švedska odbila zahtjev Zavoda za javno zdravstvo za testiranjem

Na istom gradilištu u Švedskoj nalazi se još 26 radnika koji bi u Hrvatsku trebali stići nakon njegova zatvaranja 19. ili 20. svibnja. Iz HZJZ-a je u švedsku Agenciju za javno zdravstvo upućen zahtjev da se svi ti radnici testiraju, no iz Švedske je stigao negativan odgovor jer se to testiranje ne uklapa u njihovu strategiju borbe protiv COVID-19. Stoga je Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije s upravom ĐĐ Montaže ovog tjedna dogovarao modele za njihov povratak.

Neki ostaju u Švedskoj dok se drugi vraćaju kombijima

“Dogovorili smo se da četvorica radnika koji imaju određene simptome zasad ostanu u Švedskoj, uz još dvojicu zdravih koji će im pomagati. Preostalih 20 će se vratiti, pri čemu idemo na opciju da se ti radnici vrate direktno u pet kombija iz Švedske. U kombijima, u koje inače stane po devet osoba, bit će po četiri radnika, od kojih će jedan voziti, što je epidemiološki prihvatljivo”, rekao je načelnik županijskog stožera Stjepan Bošnjaković.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/kombijima-ce-se-vratiti-jos-20-radnika-svedska-ih-odbila-testirati-1402351 – www.vecernji.hr

 

Komentiraj