Odabrani svjetski kratki filmovi na Postira Seaside Film Festivalu

Međunarodni festival kratkometražnog filma Postira Seaside Film Festival, čije će se deveto izdanje održati od 23. do 27. srpnja na otoku Braču, donosi izbor kratkih filmova iz vrha svjetske produkcije, među kojima je i ovogodišnji dobitnik Oskara u kategoriji kratkog filma, američki “Skin” Guya Nattiva.

Filmovi u konkurenciji prikazivat će se na glavnoj pozornici, postirskoj Pjaci, prva dva dana festivala. Među njima je francuski “Pile Poil” (Lauroane Escaffre & Yvonnick Muller), dobitnik nagrade za najbolju komediju na najjačem kratkometražnom festivalu Clermont-Ferrand, te dobitnik nagrade publike na tom festivalu, francusko-tuniški Nefta Football Club (Yves Piat).

Za postirsku Zlatnu Srdelu, nagradu publike, natjecat će se, među ostalim, rumunjski film “The Christmas Gift” (Bogdan Muresanu) koji donosi partnerski Cottbus Film Festival, koji osim što je na tom festivalu bio laureat, dobio je brojne druge nagrade (Clermont-Ferrand, Berlin Interfilm Festival, Palm Springs ShortFest).

Treća festivalska večer rezervirana je za fokus program, koji je ove godine posvećen ženama i donosi sedam filmova o ženskoj snazi, upornosti, ljepoti, rješavanju problema, najavljeno je s festivala.

Idući dan slijedi program hrvatskih kratkometražnih filmova – “U ime jagode, čokolade i Duha Svetog” (Karla Lulić), “Dogovor” (Filip Lozić), te “Trešnje” (Dubravka Turić), koji je bio prikazan i u Cannesu.

Off-program Midnight Shorts će 24. i 27. srpnja u postirskoj uvali Prja priprema kasnonoćne projekcije, s ponešto “otkačenijim” filmovima – uz Oskarovca “Skin”, moći će se vidjeti još 16 odabranih kratkih filmova sa svih strana svijeta.

Ulaz na sva festivalska događanja tradicionalno je besplatan.

Komentiraj