Od ponoći na snazi strože epidemiološke mjere, pogledajte što se mijenja i na koga se odnose

Kako nije došlo do pada broja novooboljelih, uvedene su strože mjere kojima se obustavlja rad casina i automat klubova, a ugostiteljski objekti smjet će raditi do 22 sata.

Također će na ulazu morati jasno istaknuti obavijest o najvećem dozvoljenom broju gostiju sukladno preporukama. Provedba mjera nadzirat će se još strožim kontrolama koju će provoditi državni inspektori, civilna zaštita ali i policija. I dalje najveći broj zaraženih dolazi s okupljanja, a policija će još oštrije krenuti u potragu za ilegalnim klubovima.

Ugostitelji ističu kako će ove postrožene mjere dodatno ugroziti njihovo poslovanje, jer im svaki sat rada doslovno znači koju kunu više.

Bune se i privređivači igara na sreću koji navode kako su u ovoj godini u državni proračun već uplatili milijardu i 400 milijuna kuna, a samo u prosincu još će uplatiti više od 200 milijuna kuna, a ovom odlukom će im se nanijeti trajne ekonomske posljedice.

“Ako smo mi pristali na sve te mjere, onda čemu daljnje cipelarenje nas, bez ikakve znanstvene studije? Na osnovu koje znanstvene studije je donesena odluka da se rigorozno kažnjavaju ugostitelji kada u jednoj Njemačkoj, Španjolskoj i Austriji se radi u ugostiteljskim objektima o 2 do 3% zaraze”,  pita Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

“Odjednom nas iznenadi odluka koja nas zatvara od večeras i naravno da moramo reagirati, ubog naših 7000 zaposlenih. Zamislite, 7000 ljudi radi u ovoj branši. Postavlja se pitanje – koja je razlika između nas, shopping centra, frizeraja ili bilo koje djelatnosti gdje imamo kontakt među ljudima”,  naglasio je  u Dnevnik HRT-a , Dalibor Jelavić, član Upravnog odbora Hrvatske udruge priređivača igara na sreću.

U Varaždinu najstrože mjere u državi

Varaždinska županija s današnjih 180 novih slučajeva zaraze i gotovo 1600 u posljednjih tjedan dana, i dalje je na vrhu europskih regija.

Od ponoći su u toj županiji na snazi znatno strože mjere koje bi napokon trebale zaustaviti rast novozaraženih. Nema više treniranja s društvom. Kontaktni su sportovi zabranjeni. Nema više ni kulturnih sadržaja. Ključ u bravu privremeno su stavili i ugostitelji. Varaždinski trgovi danas sablasno prazni. Zbog divljanja zaraze županija je to s najstrožim mjerama.

“Izvršili smo nadzor većinu ugostiteljskih objekata i nismo utvrdili prekršaje, odnosno objekti su propisno zatvoreni, pa možemo konstatirati da se građani pridržavaju mjer”,  izjavio je za Dnevnik Predrag Benčić, načelnik PU Varaždinske.

Naglasio je da su varaždinski policajci od početka koronakrize izvršili preko 2 i pol tisuće nadzora osoba u samoizolaciji, protiv onih koji su kršili mjeru podnesene su kaznene prijave.

Komentiraj