Izvanraspravno vijeće osječkog Županijskog suda trebalo bi donijeti pravomoćnu odluku hoće li se protiv HDZ-ovog saborskog zastupnika Franje Lucića ipak provoditi istraga za podmićivanje novinara Drage Hedla, nakon što je sudac istrage prošlog tjedna ukinuo rješenje o pokretanju istrage, a Uskok podnio žalbu na njegovu odluku.

Uskokova žalba u ponedjeljak je dostavljena izvanraspravnom vijeću koje u takvim slučajevima nema rok za donošenje odluke, potvrdio je Hini glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku Miroslav Rožac. Dodao je da će odluka odmah po donošenju biti objavljena na sudskim stranicama.

Rješenje o istrazi koju je Uskok ljetos pokrenuo protiv Lucića zbog sumnje da je novinaru Dragi Hedlu nudio mito kako ne bi pisao o njegovim poslovnim transakcijama, sudac istrage ukinuo je u prošli utorak temeljem žalbe okrivljenika u kojoj su Lucić i njegova obrana tvrdili da u tom slučaju nema kaznenog djela davanja mita novinaru.

Dok je sudac istrage prema neslužbenim podacima zauzeo stajalište da novinar nije odgovorna osoba pa ni onaj tko mu je nudio mito ne može biti osumnjičen za davanje mita, Uskok i dalje smatra da je novinar na službenom zadatku odgovorna osoba u svom mediju.

Nepravomoćnim rješenjem o istrazi Uskok Lucića tereti da je 26. srpnja u Požegi, “novinaru koji je prikupljao informacije o poslovnim i financijskim transakcijama njega kao zastupnika u Hrvatskom saboru i njegovih tvrtki, ponudio novčanu nagradu da ne piše novinarski članak na temelju informacija koje je prikupio, jer bi mu  štetio kao zastupniku u i kao poduzetniku”.

“Okrivljenik je novinaru rekao da će mu za ne pisanje teksta platiti tri puta više od naknade koju će dobiti od medijske kuće za koju piše i da novac nije u pitanju, a sve u cilju da prikupljene informacije o njemu i njegovim trgovačkim društvima ne bi bile javno objavljene” objavio je ljetos Uskok.

Istraga je pokrenuta nakon što je saborsko Mandatno-imunitetsko povjerenstvo (MIP) jednoglasno dalo odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv Lucića.

Lucić je tada tvrdio da nije nudio mito novinaru Hedlu. Istaknuo je da želi dokazati svoju nevinost nakon “harange koja se već deset godina vodi protiv njega, njegove obitelji i tvrtke” u kojoj “svim nadzorima” nisu utvrđene nepravilnosti. Smatra da je riječ o političkom motivu njegovih protivnika na razini Požeško-slavonske županije koji žele oblatiti njegovo ime, prezime i obitelj.

Potvrdi li izvanraspravno vijeće odluku suca istrage, istraga protiv Lucića bit će obustavljena, a ako pak preinači odluku, Uskok će nakon provedene istrage odlučivati o podizanju optužnice.

Komentiraj