Objavljeno izvješće UN-a o bacanju hrane

Screenshot YouTube

Organizacija za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda je nedavno objavila izvješće o bacanju hrane iz 2019. godine. Procjenjuje se kako je 931 milijuna tona hrane bačeno. Ova brojka je još jasnije prikazana statistikom, koja otkriva kako je to oko 17 posto hrane na svjetskom tržištu, tj. one koja je dostupna potrošačima.

Zabrinjava što je ovaj problem još uvijek izražen u razvijenim i nerazvijenim zemljama iz kojih se izvozi voće, povrće i Zapadnjacima omiljeni prehrambeni proizvodi. Brian E. Roe, voditelj službene Udruge Ohio State Food Waste Collaborative, koja funkcionira u sklopu Sveučilišta u Ohiju, komentira kako je izvješće samo naglasilo dugogodišnja negativna kretanja, no ističe kako je pandemija kornavirusa usporila nepotrebnu i suvišnu kupnju, nije bilo odlaska u restorane, dok su ljudi zbog nesigurnosti dodatno kupovali zalihe konzervirane hrane.

Ljudi su počeli više kuhati u svojim domovima, obitelji su se tijekom lockdowna više usredotočile oko pripreme hrane i obroka, što je sigurno rezultiralo i manjim bacanjem hrane. Kompostiranje je još uvijek aktualna tema te dalje treba raditi na podizanju svijesti oko selektiranja organskog otpada u svom kućanstvu. Američka Udruga Ohio State Food Waste Collaborative okuplja znanstvenike, stručnjake i studente.

Komentiraj