Objavljen program 26. Sa(n)jam knjige u Istri: U fokusu su poezija i nova lica

U fokusu ovogodišnjeg 26. Sajma knjige u Istri, koji će se u Puli održati od 4. do 13. lipnja pod sloganom ‘Di smo?’, nalaze se poezija i nova lica, objavili su organizatori u utorak.

U Galeriji Makina u petak, 21. svibnja bit će otvorena izložba ilustracija Maje Celija naslovljena “Gradus ad Parnassum” kojom se najavljuje Sa(n)jam knjige u Istri. Izložba je otvorena do 2. lipnja, a već dva dana kasnije, za 4. lipnja u podne, zakazano je svečano otvorenje pulskog festivala knjiga i autora u Prolazu sv. Teodora, na platou ispred festivalske knjižare smještene u jednoj od hala nekadašnje tvornice Arena trikotaža.

Sva događanja tijekom deset dana festivala odvijat će se u dvorištu Shipyard puba.

“Kao i svih ranijih godina, Sa(n)jam knjige u Istri čine dva segmenta: manji, prodajni, te dominirajući festivalski koji, kao takav, ima centralnu temu i programe kojima se prati recentna produkcija, kako u Hrvatskoj, tako i znatno šire. U fokusu će nam biti poezija, prvenstveno suvremena, koja u Hrvatskoj doživljava renesansu, dok će drugi program koji će, sigurni smo, izazvati veliko zanimanje, biti “Nova lica Pule”, a u njemu predstavljamo, uz debitante, etablirane autore i autorice koji do sada nisu sudjelovali na pulskom Sajmu. Među njima ima i velikih hrvatskih i regionalnih autora poput Petra Gudelja, Svetislava Basare, Ivice Đikića i brojnih drugih”, izjavila je direktorica Sa(n)jam knjige u Istri Magdalena Vodopija.

Magdalena Vodopija. PHOTO: Mladen Jergović

Svaki dan Sajma započinje ‘Doručkom s autorom’. U razgovoru s kulturologom i piscem Aljošom Pužarom sudjelovat će Petar Gudelj, Sinan Gudžević, Olja Savičević Ivančević, Svetislav Basara, Duško Šibl, Đurđica Čilić, Nada Gašić, Ivica Đikić i Ivica Buljan. Premijerni nastupi glavna su odrednica programa ‘Nova lica Pule’, a pred publiku dolaze Ivana Bodrožić, Tanja Stupar – Trifunović, Magdalena Blažević, Želimir Periš, Ena Katarina Haler i drugi.

Novost je suradnja s Hrvatskim narodnim kazalištem iz Zagreba. Redatelj Ivica Buljan, pjesnikinja Monika Herceg, sada u ulozi dramaturginje i izbornice domaćeg pjesničkoga programa, Mirna Rustemović zadužena za selekciju slavenskih pjesnika te glumice i glumci HNK pripremaju izvođenje probranih stihova.

“Novija poezija u zadnje vrijeme razlistava se kroz niz sjajnih suvremenih autorica i autora, a ove godine u Puli ponajviše autorica. Pjesnikinje koje ćemo slušati tako progovaraju o mnogim bitnim ženskim pitanjima: majčinstvu, nasilju nad ženama, tjelesnosti, svakodnevici. Poezija je to koja pokazuje da je dorasla našoj tradiciji velikih pjesnikinja i pjesnika, a kreće se od ruba metaforičnosti do pomaka u stvarnosni registar”, poručila je Monika Herceg.

Monika Herceg. PHOTO: Tanja Draškić Savić

U sjećanje na nedavno preminulog Tonka Maroevića, velikog prijatelja i čestog gosta Sajma, bit će predstavljena njegova posljednja knjiga ‘ZNAKOVI, STAVOVI, TRAGOVI: uvid u hrvatsku likovnu umjetnost’. U programu ‘Istra ispod kore’, iznimno značajnom za pulsku publiku, bit će predstavljene knjige koje opisuju najvažniji kulturološki prevrat u Istri u novijoj povijesti: ‘Čakavski sabor 1970. – 2020. – monografija’ autora Jelene Lužina, Milana Rakovca i Josipa Šiklića te ‘Čovjek u svom vremenu’ Maria Kalčića i skupine autora. Tu je i knjiga ‘Možda ovo ne dolazi iz krvi’ Borisa Domagoja Biletića i ‘Theatron Istra’ Igora Zirojevića i Dragana Velikića.

‘Strip Strasse’ premijerno donosi ‘Dnevnik snivanja i filozofiranja’ Irene Jukić Pranjić te ‘Poglavica jelena’ Danijela Žeželja. Za filmoljupce i poklonike Marine Abramović Sa(n)jam prikazuje dokumentarni film ‘Povratak kući. Marina Abramović i njezina djeca’ autora Borisa Miljkovića koji će predstaviti i svoju knjigu ‘Jugosloveni’.

Cjelokupni program 26. Sa(n)jam knjige u Istri dostupan je ovdje.

Komentiraj