Obersnel o pozivima na ostavku: “Pokušaji sakupljanja jeftinih političkih bodova na tuđoj nesreći”

Nakon što je u ponedjeljak čelnik riječke Nezavisne liste Bura Hrvoje Burić ponovno zatražio da gradonačenik Rijeke Vojko Obersnel, zbog slučaja pročelnice Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Vere Begić Blečić koja je alkoholizirana za upravljačem izazvala prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradao Igor Soldatić iz Umaga i zbog požara u Lopači , podnese ostavku, odgovorio mu je gradonačelnik.

Buriću,  koji je rekao da  gradonačelnika, jer je na godišnjem odmoru,  nigdje nije bilo od prošle srijede kad se zaredao niz nesretnih događaja do danas kada se vratio, Obersnel je poručio da to što proteklih dana nije bio u uredu ili na terenu nikako ne znači da nije radio svoj posao. „ Uz internet i mobilni telefon svatko od nas može biti uključen u zbivanja i procese iako nije na licu mjesta. Tako sam i ja, služeći se spomenutom svima znanom i lako dostupnom tehnologijom, aktivno sudjelovao u svim procesima koji su se odvijali krajem prošlog tjedna“.

U priopćenju se Obersrnel osvrnuo na oba tragična događaja.

“Nažalost, prošlog su tjedna u dvije nesreće smrtno stradale dvije osobe. Prvu je nesreću u alkoholiziranom stanju izazvala sada suspendirana pročelnica Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Vera Begić Blečić, a drugu, po svemu sudeći,  pacijent Psihijatrijske bolnice Lopača. Obje strašne i tragične nesreće dogodile su se tijekom mojeg godišnjeg odmora kojeg sam odlučio skratiti.  Također, čini se da moram naglasiti i da odluku o skraćenju odmora nisam donio zbog pojedinih novinara i njihovih napisa.

Dalje, zbog korištenja odmora u petak poslije podne nisam bio u Rijeci i kada je izbio požar u Lopači nisam mogao doći u bolnicu. No, tamo su bili moji kolege – moj zamjenik Nikola Ivaniš te pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković koja je Lopaču posjetila i dan nakon požara. Isto tako, razgovarao sam s premijerom, bio uključen u zbrinjavanje pacijenata u drugim ustanovama, bio u kontaktu s istražiteljima i vatrogascima te naravno sa zaposlenicima Lopače. Reći ću i da sam tom prilikom s premijerom razgovarao i o 3. maju odnosno o potrebi očuvanja brodogradilišta.

Suspenzija jedina zakonski moguća odluka

Također, u slučaju Vere Begić Blečić sam, odmah po saznanju da je upravo ona odgovorna za nesreću u kojoj je poginuo čovjek, odmah donio odluku o suspendiranju s mjesta pročelnice i imenovao v.d. pročelnika Odjela za sport i tehničku kulturu Renata Kostovića.

Moram se osvrnuti i na odluku o suspenziji i očito objasniti da je to jedino što mi u ovom trenutku omogućava Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Zakon u našoj državi je takav i ja ga ne mogu mijenjati. No mogu saborski zastupnici, među ostalim i saborski zastupnici stranaka čiji predstavnici proteklih dana zdušno kritiziraju moju odluku o suspenziji. Stoga, ukoliko saborski zastupnici promijene Zakon, ja ću, naravno, kao gradonačelnik postupiti u skladu s tim izmjenama.

Pročelnica Begić Blečić je sama odgovorna za svoje odluke i postupke 

Očito se moram osvrnuti i na prošlogodišnju nesreću u kojoj je sudjelovala Vera Begić Blečić, a koju mnogi, pa tako i gospodin Burić, povezuju s ovom nesrećom pokušavajući tako krivnju prebaciti i na mene jer tada Begić Blečić nisam suspendirao. No tada nitko nije stradao, a taj sudar nije skrivila Vera Begić Blečić već druga vozačica za što je i prekršajno kažnjena. Vera Begić Blečić tada je pogriješila jer je otišla s mjesta nesreće i da to nije trebala učiniti nitko nikada nije dvojio te je i ona zbog toga prekršajno odgovarala.

No, čak i da sam tada suspendirao Begić Blečić teško je očekivati da bi ju to spriječilo da u svoje slobodno vrijeme vozi svoj automobil. Vera Begić Blečić je odrasla osoba i sama je odgovorna za svoje odluke i postupke.

Da zaključim, iako sam u četvrtak i petak kada su se odvijali ovi događaji bio na godišnjem odmoru, ne znači i da sam bio isključen iz događanja i procesa i zasigurno ne bih postupao nimalo drugačije da sam tih dana bio u Rijeci odnosno u svojoj kancelariji. Na terenu su bili moji suradnici i sav posao je odrađen. Stoga je traženje moje ostavke, ovog puta zbog činjenice da sam iskoristio godišnji odmor što, uvjeren sam, povremeno čini i sam gospodin Burić, tek još jedan u nizu pokušaja sakupljanja jeftinih političkih bodova, ovog puta čak i na tuđoj nesreći. No, razumijem da takvo ponašanje g. Burića proizlazi iz frustracije činjenicom da je dva puta izgubio na izborima.

Koristim i ovu priliku da još jednom izrazim sućut obitelji i prijateljima poginulog Igora Soldatića, a ozlijeđenima u nesreći zaželim brz i potpun oporavak. Brz oporavak želim i svima ozlijeđenima u požaru u Lopači, a obitelji poginulog izražavam sućut” – naveo je Obersnel u priopćenju.

Komentiraj