OBERSNEL: “Neizmjerno i iskreno žalim da nitko prije slanja otvorenog pisma nije pokucao na moja vrata…”

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel odgovorio je na Otvoreno pismo koje su jučer zaposlenici tvrtke Rijeka 2020 uputili, između ostalih i Gradu Rijeci.

Pismo Vojka Obersnela prenosimo u potpunosti.

“Dragi zaposlenici tvrtke Rijeka 2020,

neizmjerno i iskreno žalim da nitko prije slanja jučerašnjeg otvorenog pisma nije pokucao na moja ili vrata pročelnika za kulturu od kojeg je i krenuo ovaj projekt odlukom da se kandidiramo 2013. godine.

Nositelj titule EPK je Grad Rijeka i ako je itko želio ovaj projekt, onda sam to ja, kao riječki gradonačelnik. Prepustio sam ga na upravljanje i kreiranje struci još od kandidature. Kada smo titulu osvojili, borio sam se s ministrima kulture za svaku kunu koju su obećali, podupirao suradnju s umjetnicima, uključivanje nevladinih organizacija, poticao sam sponzore da uđu u projekt.

Kreirali ste europski reprezentativni program, a takvim ga je ocijenila i Europska komisija koja je nositelj projekta, struka i mediji, kako lokalni i nacionalni tako i inozemni.

Pokazali ste Otvorenjem što možete, kako predstaviti Rijeku ne samo Hrvatskoj, već i Europi i svijetu. Nasreću, smilovali su nam se riječki vjetrovi i kiša. Galway, druga ovogodišnja prijestolnica kulture nije imao ni tu priliku da proslavi sa sugrađanima svoju titulu. Kao što znate, kandidirao sam se posljednji puta za gradonačelnika zato jer sam želio dovršiti započeto, a to je – Rijeku učiniti ponosnom kao prijestolnicom kulture Europe.

Europsku prijestolnicu kulture zaustavila je u ovom trenutku pandemija korona virusa. Kao i sve kulturne događaje u ovom trenutku u gotovo svim dijelovima svijeta, kao i Olimpijske igre, sportska događanja. Zbog mjera radi pandemije veliki dio gospodarstva u ovom trenutku uopće ne radi, a dio naslonjen na turizam razmatra kako nadoknaditi očekivane gubitke u nadolazećim godinama. I to je trenutna realnost. Nikada se nismo suočili sa situacijom u kojoj je nepredvidivo koliko će dugo trajati i pod kojim će se uvjetima nastaviti naši životi, posebno kada je u pitanju konzumiranje kulture.

Međutim, kao gradonačelnik Grada Rijeke želim Vam prezentirati sljedeće činjenice budući mi se iz pisma koje ste poslali, čini da ne raspolažete baš svim informacijama.

Grad Rijeka je nositelj titule EPK, i ako je ikome stalo da se program EPK održi – pa makar i u smanjenom obimu, pa makar i u kasnijoj provedbi, pa i preoblikovan i prilagođen novim okolnostima – onda je do toga stalo Gradu Rijeci, Odjelu za kulturu, meni osobno, ali i brojnim gradskim kulturnim ustanovama kao i brojnim udrugama koje su partneri u ovom projektu, svim suradnicima, kao i svima vama”, napisao je Obersnel.

Komentiraj