Američki predsjednik Barack Obama poručio je kako je Senat napravio pogrešku ukidanjem njegovog veta i odobravanjem zakona po kojemu obitelji žrtava 11. rujna 2001. mogu tužiti Saudijsku Arabiju. Gornji dom Senata gotovo je jednoglasno prihvatio zakon, a glasanje se smatra pljuskom Obami, čiji veto još nikada nije bio opozvan.

Obama je rekao kako će takav zakon predstavljati ‘opasan presedan’ za pojedince diljem svijeta i omogućiti im da tuže američku Vladu. Direktor CIA John Brennan sloio se kako zakon sa sobom nosi ‘opasne implikacije’ za nacionalnu sigurnost.

“Ovo je opasan presedan i primjer zašto nekada moraš napraviti tešku stvar. Iskreno, želio bih da je Kongres napravio tešku stvar. Moja zabrinutost nema veze sa Saudijskom Arabijom ili mojim simpatijama prema obiteljima žrtava 9/11”, rekao je Obama. “Ne želim da se nađemo u situaciji gdje smo izloženi rizicima za sav posao koji radimo diljem svijeta. Mogli bismo biti predmetom brojnih privatnih tužbi”, naglasio je američki predsjednik za CNN.

Obama je rekao kako su članovi Kongresa glasali zbog političke zabrinutosti. “Ako uoči izbora glasate protiv obitelji žrtava 9/11, to bi moglo biti teško za vas. Ali, bilo bi ispravno”, dodao je.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest novinarima je rekao da je ovo glasovanje najsramotnija stvar koja se dogodila u SAD-u desetljećima.

Komentiraj