NOVO NUKLEARNO TESTIRANJE Wang Haiyun: “Kina mora poduzeti strože protumjere”

FaH

Tijekom govora o propadanju sigurnosne situacije nakon najnovijeg nuklearnog testiranja provedenog nedavno u Sjevernoj Koreji, general bojnik Wang Haiyun naglasio je kako Kina mora poduzeti strože protumjere.

“Kina mora prilagoditi raspodjelu sile duž sjeveroistočne granice… te se pripremiti vojno i diplomatski za sve potencijalne rizike što je prije moguće”, kazao je Haiyun za Global Times, a piše Business Insider.

Wang je bio dio vojnog atašea u Rusiji i stariji je savjetnik Kineskog društva za međunarodnu strategiju, think tank grupu koju predvodi Sun Jianguo, zamjenik šefa zbora Središnje vojne komisije.

Prijetnje koje je Wang identificirao su sjevernokorejska testiranja te odluka SAD-a o slanju nosača zrakoplova, strateških bombardera i nuklearnih podmornica u južnokorejske i japanske baze.

Wang je već pozvao kineske vlasti da što prije počnu planirati s tim kako se nositi s potencijalnim prekograničnim nuklearnim zagađenjem, ako bi SAD, Japan ili Južna Koreja napali sjevernokorejska nuklearna postrojenja, prenosi BI.

Istaknuo je i kako Peking treba nagovoriti Pjongjang protiv razvoja nuklearnog naoružanja i balističkih projektila. Dodao je da bi Sjeverna Koreja doživjela “nacionalnu katastrofu”, ako bi izbio rat.

“Jednom kad rat počne… Kina ne može opet napraviti nacionalnu žrtvu za režim koji je nedokazan”, smatra Wang Haiyun.

Komentiraj